Peygamberimiz Yolculuktan Döndüğünde Evine Ne Zaman Girerdi?
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bir yolculuktan döndüğünde evine ne zaman girerdi ve bu uygulamasının hikmeti neydi?
Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yolculuktan döndüğü zaman evine gece girmezdi. Kuşluk vakti veya akşam üstü gelirdi. (Buhârî, Umre 15; Müslim, İmâre 180)
Hadisi Nasıl Anlamalıyız?
Peygamber Efendimiz bu hadiste, yolculuk sonrasında eve dönüşte göz önünde bulundurulması gerekli davranış biçimini ortaya koymaktadır.
Hadis-i şeriftte Peygamber Efendimiz’in, bizzat kendisinin de yolculuk dönüşlerinde bu kurala riayet ettiği, evine, eşlerinin yanına kuşluk vakti ya da akşam üstü gittiği bildirilmektedir. Aslında Arabistan gibi sıcak iklim bölgelerinde kuşluk vakti ile ikindi sonrası, havanın serin olduğu ve dolayısıyla herkesin ayakta olduğu günün en hareketli zamanlarıdır. Bu da iklim ve çevre şartlarına göre insanların ayakta olduğu, ihtiyaçlarını karşılama alışkanlığını sürdürdüğü saatlerde eve dönmenin en uygun olduğunu göstermektedir.
Pek tabiî olarak bu kuralın konulması, bazı şüpheci tiplerin geceleyin rastgele bir zamanda ailesine baskın yapıp onların kendilerine ihanet edip etmediklerini teftiş etmek gibi bir kuşkucu davranışa girmelerini de önlemiştir. Böyle bir şüphelenme ve teftiş tavrının farkına varılması halinde o aile fertleri arasında güven sarsılır. Böylesi bir güvensizlik içinde de mutlu ve sıcak bir aile hayatından söz edilemez.
Buhârî’nin naklettiği bir rivayette Hz. Peygamber’in şâiri Abdullah İbni Revâha Hazretleri’nin uzunca bir yolculuktan sonra geceleyin evine geldiği, o esnada bir kadının, hanımının saçlarını taramakta olduğu, Abdullah’ın gece karanlığında kadını erkek sanarak kılıcını çekip üzerine yürüdüğü, son anda durumun farkedilmesiyle bir cinayetin önüne geçildiği anlatılmaktadır. Unutulmamalıdır ki Allah ve Resulü tarafından konan her kısıtlamanın mutlaka bir veya birçok faydası vardır.
Hadisten Öğrendiklerimiz
- Hz. Peygamber bütün görüş ve davranışlarında tam bir uyum sergilediği gibi Müslümanlar için en güzel tavırları yaşayışıyla yani sünnetiyle ortaya koymuştur.
- Hz. Peygamber’in uygulamaları insanların saadetini hedef alır.
Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları