Peygamberimize İttiba Etmek Şart mı?

PEYGAMBERİMİZ

Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’e, Sünnet’e ittiba etmek şart mıdır? Efendimiz’e muhabbet duymak neden önemlidir?

Hazret-i Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem’e muhabbetin en güzel ve mânâlı tezâhürü, O’na ittibâdır. Âyet-i kerîmede buyrulur:

“Namazı kılın, zekâtı verin, Peygamber’e itaat edin ki merhamet göresiniz.” (en-Nûr, 56)

SÜNNETE İTTİBA ETMEK ŞART MIDIR?

Diğer taraftan “Seven, sevdiğinin her şeyini sever.” düstûrunca, Habîb-i Kibriyâ’ya fiil ve hâl bakımından ittibâ şarttır. Öyle ki bu husustaki aşk, muhabbet ve ittibâ, Hakk’a muhabbetin bel kemiğini oluşturur. Aksine her sevgi iddiâsı, Kur’ân ve Sünnet yolunda geçersiz kılınmıştır. Hakk’a vuslatın yegâne yolu, O’na muhabbet ile noktalanmıştır.

Zira ibadetteki rûhâniyet, muâmelâttaki zarâfet, ahlâktaki nezâket, gönüldeki letâfet, sîmâlardaki nûr-i melâhat, lisanlardaki selâset, duygulardaki incelik, nazarlardaki derinlik, velhâsıl bütün bu güzellikler, o Varlık Nûru’na olan muhabbetten kalplere akseden pırıltılardır.

PEYGAMBERİMİZE MUHABBET

Hazret-i Mevlânâ ne güzel buyurur:

“Gel ey gönül! Hakîkî bayram, Cenâb-ı Muhammed’e vuslattır. Çünkü cihânın aydınlığı, O mübârek varlığın cemâlinin nûrundandır.”

Dolayısıyla Allah Rasûlü sallâllâhu aleyhi ve sellem’e muhabbet, muhabbetullâha doğru giden yolda beşerin yükselebileceği en büyük zirvedir. Çünkü Allah Teâlâ, idrâk ve iz’anlar da dâhil bütün beşerî kâbiliyetlere bir hudut tâyin etmiştir. Zât-ı İlâhîʼsi ise bu hududun ötesinde, ötesinin de ötesinde, ötesinin de ötesindedir...

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Muhabbetteki Sır, Erkam Yayınları