Peygamberimizin Damatları Kimlerdir? Peygamberimizin Damatlarının İsimleri

Peygamberimizin (s.a.v) damatları kimlerdir? Peygamberimizin (s.a.v) damatlarının isimleri...

Hazret-i Peygamber’in mübârek ev halkı… Nebevî ahlâk, ilim, irfan ve fazîletlerle yoğrularak şahsiyet kazanmış şerefli neseb… Hazret-i Peygamber’e muhabbet ve bağlılıkta ihlâs ve takvâ âbidesi olan ümmetin efendileri, “Âl-i Muhammed” (s.a.v.)…

Peygamberimizin (s.a.v.) Çocukları ve İsimleri

Peygamberimizin yedi çocuğu dünyaya gelmiştir. Bunların üçü erkek, dördü kızdır.

  • Erkek çocukları; Kasım, Abdullah ve İbrahim’dir.
  • Kız Çocukları; Zeynep, Rukiye, Ümmügülsüm ve Fatıma’dır.

Hz. Peygamber (asm)'in Hz. Hatice'den iki erkek ve dört kız çocuğu dünyaya gelmiştir. İlk çocuğu Kasım iki yaşında, Abdullah da küçük yaşta iken vefat etmiştir. Abdullah adlı çocuğuna aynı zamanda Tayyib ve Tahir denildiği nakledilmektedir.

Bunların dışında Medine döneminde Mısır'lı Mariye'den İbrahim adlı oğlu olmuştur. Kızlarının doğum sırası konusunda ihtilaf bulunmakla birlikte genellikle, Zeyneb, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma şeklinde olduğu kabul edilmektedir.

Peygamberimizin Damatları Kimlerdir? Peygamberimizin (s.a.v) Damatlarının İsimleri

Peygamberimizin (s.a.v) damatlarının isimleri şu şekildedir:

Ebu'l-Âs (ra) Mekke'li Kureyş tâcirlerindendir. Babasının adı Rebîa olup annesi, Hz. Hatice (r.anhâ) annemizin kız kardeşi Hâle binti Huveylid'dir. İslâmiyet'ten önce Resûl-i Ekrem (s.a.) Efendimizin en büyük kızı Zeynep ile evlendi.

İlk Müslümanlardan, Hulefâ-yi Râşidîn’in üçüncüsü, Peygamberimizin (s.a.v.) damadı, sahabilerin önde gelenlerinden Hz. Osman’ın (r.a.) (Osman bin Affan). Peygamberimizin (s.a.v) kızı Rukiye ve Ümmü Gülsüm (Hz. Rukiye'nin vefatından sonra) ile evlendi.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sallallahu aleyhi ve sellem hem damadı hem de amcası Ebu Talib’in oğlu olan Hz. Ali kerremallahu veche Peygamber (s.a.v) Efendimizin İslam’a davetini kabul eden ilk erkektir. Hz. Fatıma ile evlenmiştir.

Peygamberimizin (s.a.v) Kızlarının Hayatı

  • Hz. Zeynep (r.a.) Kimdir?

Peygamber Efendimizin dört kızı vardı. En büyükleri Hz. Kasım’dan sonra doğan Hz. Zeynep idi. Annesi Hz. Hatice’dir. Hz. Zeynep doğduğu zaman, Peygamberimiz otuz yaşındaydı. Mekke’de doğmuş olan Hz. Zeynep, hicretin sekizinci senesinde Medine’de vefat etti. Vefatında otuz yaşında bulunuyordu.

Hz. Zeynep’in (r.a.) hayatı için görsele tıklayınız!

  • Hz. Rukiyye (r.a.) Kimdir?

Hz. Rukıyye (r.a.) Peygamberimizin ikinci kızıydı. Annesi Hz. Hatice’dir. Doğduğu zaman Efendimiz, otuz üç yaşında bulunuyordu.

İslam döneminde Hz. Osman ile evlendi. Habeşistan’a göç eden ilk kafileye eşi Hz. Osman ile birlikte katıldı. Hz. Osman, Habeşistan’dan Mekke’ye dönmüş, oradan da Medine’ye hicret etmişti. Hz. Rukıyye, Bedir Savaşı günlerinde hastalanmış, bu yüzden Hz. Osman, Bedir muharebesinde bulunamamış, hattâ zevcesi başında kaldığı için mazeretliler arasına konulmuştu.

Bedir zaferini Harise oğlu Zeyd, Medineye ulaştırdığı gün Hz. Rukıyye vefat etmişti. Peygamberimiz de, Bedir Savaşı yüzünden, kızı Rukıyye’nin cenazesinde bulunamamıştı.

Hz. Rukıyye’nin (r.a.) hayatı için görsele tıklayınız!

  • Hz. Ümmü Gülsüm (r.a.) Kimdir?

Ümmü Gülsüm (r.a.) İslâmiyet gelmeden önce doğdu. Annesi Hz.Hatice’dir. Bedir Savaşı’nın ardından ablası Rukıyye’nin (r.a.) vefatından bir yıl sonra, hicretin üçüncü yılında Hz. Osman ile evlendi.

Hz. Osman’la evlenen Ümmü Gülsüm (r.a.) onunla altı yıl beraber yaşadı. Hicretin dokuzuncu senesi vefat etti. Cenaze namazı Resûl-i Ekrem tarafından kılındı. Hz. Ali, Fadl ve Üsâme tarafından defnedildi.

Hz. Osman’a Resûl-i Ekrem’in iki kızı: Rukayye ve Ümmü Gülsüm (r.a.) ile evlendiği için “İki nur sahibi” anlamına gelen “Zinnûreyn” denmiştir.

Ümmü Gülsüm’ün (r.a.) hayatı için görsele tıklayınız!

  • Hz. Fatıma (r.a.) Kimdir?

Hz. Fatıma (r.a.) Peygamber Efendimiz’in en küçük ve fakat en sevgili kızıydı. İlâhî vahiy ilk geldiği zaman, Mekke’de doğdu. Hicretin ikinci senesi Medine’de Hz. Ali ile evlendi. Evlendikleri zaman Hz. Fâtıma 15, Hazreti Ali 24 yaşındaydı. Peygamberimiz, kızı Fâtıma için, yatak çarşafı, iki değirmen, bir su tulumu hazırlamış, Hz. Fâtıma, değirmenlerle su tulumunu, bütün ömrü boyunca kullanmıştı.

Peygamberimiz, Hz. Ali ve Fâtıma’nın iyi geçinmesini ister, aralarında ihtilâf çıkarsa, onları barıştırırdı.

Hz. Fâtıma, hicretin on birinci senesi, babasından altı ay sonra vefat etti. Peygamber Efendimiz’in irtihalinde kızı yirmi beş yaşındaydı. Peygamber Efendimiz’in soyunu yaşatan Hz. Fâtıma oldu. Fâtıma’nın (r.a.) Hasan, Hüseyin, Muhsin, Ümmü Gülsüm, Zeynep isimlerinde beş çocuğu oldu. Bunlardan Muhsin, küçükken vefat etmişti.

Hz. Fatıma’nın (r.a.) hayatı için görsele tıklayınız!

  • Hz. Abdullah (r.a.) Kimdir?

Peygamberimizin, Hz. Hatice validemizden olan diğer oğlu Abdullah (r.a.) Mekke’de doğdu. Üç ay yaşadı. İslâm döneminde dünyâya geldiği için kendisine “Tayyip ve Tâhir” de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133)

İslam ve İhsan

PEYGAMBERİMİZİN AİLESİ

Peygamberimizin Ailesi

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.