Peygamberimizin Eğitim Metodunda Anlatımı Yeminle Pekiştirmek

PEYGAMBERİMİZ

Yemin etmek özellikle Arap dilinde daha fazla kullanılan bir pekiştirme usûlüdür. İfadenin güç kazanması ve meselenin ehemmiyetini göstermek için Peygamberimizin kullandığı yeminle pekiştirme üslübu...

Yemin etmek özellikle Arap dilinde daha fazla kullanılan bir pekiştirme usûlüdür. Cenâb-ı Hak, dikkatimizi çekmek istediği kevnî ve rûhânî varlıklara yemin etmiş, zihinleri yeminin cevabı olarak gelen esas cümleye hazırlamıştır:

“İncire, zeytine, Sînâ Dağı’na ve şu emîn beldeye yemin ederim ki, Biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.” (et-Tîn, 1-5)

Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-; yemin üslûbunu, ifadenin güç kazanması ve meselenin ehemmiyetini göstermek için kullanırdı. Bu metotla aynı zamanda dikkatleri de söyleyeceği söze çekmiş olurdu.

Ebû Hüreyre’den rivâyet edildiğine göre Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-;

“–Vallâhi îmân etmiş olmaz. Vallâhi îmân etmiş olmaz. Vallâhi îmân etmiş olmaz!” buyurdu.

Sahâbîler;

“–Kim îmân etmiş olmaz, yâ Rasûlâllah?” diye sordular. Efendimiz;

“–Yapacağı fenalıklardan komşusu emniyet içinde olmayan kimse!” buyurdu. (Buhârî, Edeb, 29; Müslim, Îmân, 73; Tirmizî, Kıyâmet, 60)

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

“Ben sizin görmediğinizi görürüm ve sizin işitmediğinizi işitirim. Semâ çatırdamaktadır. Onun çatırdaması da normaldir. Zira dört parmaklık bir boşluk yoktur ki, orada muhakkak Allâh’a secde etmek için alnını yere koymuş bir melek olmasın.

Vallâhi siz benim bildiklerimi bilseydiniz az güler çok ağlardınız. Zevcelerinizle meşgul olamaz, yollara dökülür, yüksek sesle Allah’tan yardım isterdiniz.”

Hadîsin râvîsi Ebû Zer -radıyallâhu anh- der ki:

“(O korkunç ahval ile karşılaşmaktan ise) koparılıp yenilen bir ağaç olmayı ne kadar da isterdim!” (Tirmizî, Zühd, 9/2312)

Fakat, unutulmamalıdır ki, yeminin fıkhî bazı sonuçları vardır. Ülkemizde de görüldüğü gibi, alışkanlık sâikıyla sürekli yemin ederek konuşmanın, bir te’kit değeri yoktur.

Kaynak: Osman Nûri TOPBAŞ, O'NUN EĞİTİM LİSÂNI, Yüzakı Yayıncılık