Peygamberimizin İyilik Tarifi
Dinde iyilik nedir? Peygamberimizin (sav) iyilik tarifi şöyledir...
Kalb-i selîm, içinde îman nûrunun ışıldadığı, berrak ve billûr bir fânus gibidir. Mü’min, kalbindeki bu nûr ile, doğruyu eğriden, hayrı şerden, hakkı bâtıldan, helâli haramdan ayırt eder. Nitekim rikkat-i kalbiye sahibi, gözü yaşlı ve duygulu bir sahâbî olan Vâbisa bin Ma’bed -radıyallâhu anh-, bu hâlin güzel bir misâlidir. Bu mübârek sahâbî şöyle anlatıyor:
PEYGAMBERİMİZİN İYİLİK TARİFİ
Bir gün Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in huzûruna varmıştım. Bana hitâb ederek:
“–İyiliğin ne olduğunu sormaya mı geldin?” buyurdu. Ben de:
“–Evet, yâ Rasûlâllah!” dedim. O zaman şöyle buyurdu:
“–Kalbine danış! İyilik, sana uygun gelen ve yapılmasını kalbinin tasdik ettiği şeydir. Günah ise içini tırmalayan ve başkaları sana yap diye nice defa fetvâ verse bile içinde şüphe ve tereddüt uyandıran şeydir.”[1]
Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, bu güzîde sahâbîsine, iyinin, güzelin, hak ve hayrın ne olduğunu kalbine danışarak öğrenmesini tavsiye buyuruyor. Dolayısıyla, günah ve ihtiraslarla zedelenmemiş temiz bir kalbin, iyiyi kötüden ayırt edebileceğini beyân ediyor. Zira selîm bir kalp, hakîkatin şaşmaz pusulasıdır. Onun sâfiyetine halel getirip hastalanmasına sebebiyet veren şeyler ise, gaflet, nefsânî ihtiraslar ve günahlardır.
Dipnot:
[1] Ahmed bin Hanbel, el-Müsned, İstanbul 1992, IV, 227-228.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Saadet Damlaları, Erkam Yayınları
YORUMLAR