Peygamberimizin Namaz ve Zekat Nasihati
Peygamber (s.a.s.) Efendimizin sahabiye verdiği namaz ve zekat nasihati ile ilgili hadis.
Cerîr İbni Abdullah radıyallahu anh şöyle dedi:
Resûlullah’a namazı tam olarak kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, her Müslümana nasihat etmek üzere biat ettim. (Buhârî, Îmân 42, Mevâkît 3, Zekât 2; Müslim, Îmân 97-98. Ayrıca bk. Nesâi, Bey’at 6,17)
Hadisi Nasıl Anlamalıyız?
Bu hadiste, İslâm’da farz kılınan ibadetlerden sadece namaz ve zekât biat esnasında söz konusu edilmiştir. Bunun sebebi, bedenî ibadetlerin en önemlisinin namaz, mâlî ibadetlerin en önemlisinin zekât olmasıdır. Bu ikisi, bedenî ve mâlî ibadetlerin esasıdır. Ayrıca, kelime-i şehadetten sonra, başta gelen iki temeldir. Oruç da namaz gibi bir bedenî ibadet olup, sadece senede bir ay olmak üzere Ramazanda farzdır. Namazın günde beş vakit farz oluşu, onun önemini artırmaktadır. Burada zikredilmeyen hac ibadeti ise, hem mâlî, hem bedenî ibadet sayılır. Hac, insana ömrü boyunca bir defa farzdır. Zekât ise, her sene maldan verilmesi gereken miktar olup, her yıl tekrar eden bir farzdır. Bu sebeble, bir mâlî ibadet olarak zekât, hacdan daha önceliklidir.
Hadisten Öğrendiklerimiz
1. İbadetler Müslümanın hayatında önemli bir yer tutar. Devlet başkanı, biat esnasında ibadet etme şartını arayabilir, hatta öne geçirebilir.
2. Nasihat, dinin önemli emirlerinden biridir. Peygamberimiz sahâbeden biat alırken nasihatkâr olma, yani Müslümanlara karşı samimi, gönülden ve hayırlı davranma şartını da aramıştır.
Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları