Peygamberimizin Nezaket ve Hoşgörü ile İlgili Hadisleri
Peygamberimiz (sav.) nezaket ve hoşgörü hakkında ne buyurmuştur? Rıfk, nezaket ve hoşgörü ile ilgili hadis-i şerifler...
Nezaket sözlükte, “Terbiye, edep, kibarlık, zarâfet”; hoşgörü ise, “İnsanların davranışlarını anlayışla karşılayıp hoş görme, sert ve katı hükümlü olmama, müsâmaha” anlamlarına gelir.
PEYGAMBERİMİZİN NEZAKET VE HOŞGÖRÜ İLE İLGİLİ HADİSLERİ
Enes b. Mâlik şöyle demiştir:
“Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir kimseyle karşılaşınca onunla tokalaşır, karşısındaki kimse elini bırakmadan elini onun elinden çekmezdi. Karşısındaki kimse yüzünü çevirmeden o -sallâllâhu aleyhi ve sellem- da yüzünü muhatabının yüzünden (başka tarafa) çevirmezdi. Rasûlullah’ın-sallâllâhu aleyhi ve sellem-, beraber oturduğu bir kimsenin önüne doğru bacaklarını uzatarak oturduğu görülmemiştir.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 46)
*
Hz. Peygamber’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- eşi Hz. Âişe’den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Ey Âişe! Şüphesiz Allah Teâlâ Refîk’tir, rıfkı (yumuşak huyluluğu) sever. Yumuşaklıkla yapılan işlere; sertliğe ve diğer şeylere vermediği ecri verir.” (Müslim, Birr, 77)
*
Abdullah b. Mes‘ûd’dan nakledildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Kendisi cehennem ateşine ya da cehennem ateşi kendisine haram olan bir kişiyi size bildireyim mi? Cana yakın, yumuşak huylu, kolaylaştırıcı kimse.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 45)
*
İbn Abbas’tan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Hoş gör ki hoş görülesin.” (İbn Hanbel, I, 249)
*
İbn Abbas’tan(ra) rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Abdü’l-Kays kabilesinden Eşecc isimli kişiye şöyle dedi:
“Sende Allah’ın sevdiği iki güzel özellik var: Yumuşak huylu olmak ve teenni ile (düşünüp taşınarak) hareket etmek.” (Müslim, Îmân, 25-26)
*
Cerîr b. Abdullah (ra), Rasûlullah’ı -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle derken işittiğini nakletmiştir:
“Yumuşak huydan mahrum olan, bütün hayırlardan mahrum demektir.” (Müslim, Birr, 74-76)
*
Câbir b. Abdullah’tan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
“Üç şey vardır ki bunlar kimde bulunursa Allah onu koruması altına alır ve cennetine girdirir: Güçsüzlere rıfk ile (yumuşak) davranmak, ana babaya şefkat göstermek ve elinin altında bulunan hizmetlilere iyi muamelede bulunmak.” (Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 48)
*
Ebû Abdullah el-Cedelî anlatıyor:
“Hz. Âişe’ye Allah Resûlü’nün -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ahlâkını sordum, o da şöyle cevap verdi: ‘O, söz ve fiillerinde kaba biri değildi. Çarşı ve pazarlarda bağırıp çağırmaz, kötülüğe kötülükle karşılık vermez, buna karşılık affeder ve hoşgörülü davranırdı.’” (Tirmizî, Birr, 69)
YORUMLAR