Peygamberimizin Oğulları

Ailesi

Peygamber Efendimizin erkek çocuğu var mıydı? Peygamberimizin erkek çocukları kimlerdir?

Hz. Muhammed’in (s.a.v) Hazret-i Hatîce annemiz ile izdivâcından Kasım ve Abdullah; Hz. Mariye annemiz ile izdivâcından ise İbrahim dün­yâya geldi.

PEYGAMBERİMİZİN OĞULLARININ İSİMLERİ

  • Kasım (r.a.)
  • Abdullah (r.a.)
  • İbrahim (r.a.)

İlk oğlunun ismi Kasım olduğu için Peygamber Efendimize “Ebu’l-Kâsım” künyesi verildi. Kasım iki yaşındayken vefât etti. Resûlullâh’ın diğer oğlu Abdullah’a, İslâm döneminde dünyâya geldiği için Tayyib ve Tâhir de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133) O da vefât edince Kureyş müşriklerinden Âs bin Vâil, Peygamber Efendimiz hakkında:

“–Bırakınız onu! O ebterdir, nesli devâm etmeyecek bir adamdır. Ölünce adı anılmaz olur. Siz de artık ondan kurtulur ve rahata kavuşursunuz.” dedi.

Bunun üzerine Allâh Teâlâ Kevser sûresini inzâl buyurdu:

“Muhakkak Biz Sana Kevser’i verdik. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Doğrusu asıl adı sanı ortadan kalkacak olan, Sana kin tutan kimsedir.” (el-Kevser, 1-3) (İbn-i Sa’d, III, 7; Vâhidî, s. 494)

Kevser’in kelime anlamı, çokluk, pek çok şey, her şeyin çoğu demektir. Kevser, nübüvvet, Kur’ân, İslâm, hayır, saâdet, şefaat, namaz ve Peygamber Efendimiz’in mûcizeleri olarak tefsîr edilmiştir. Sahîh rivâyetlere göre Kevser, Hazret-i Peygamber’in Cennet'teki havuzunun ismidir. Ümmet-i Muhammed kıyamet günü o havuzun başında toplanacaktır. (Buhârî, Tefsîr, 108)

Allâh’ın Resûlü’nün oğlu küçük yaşta vefât edince Hazret-i Hatîce annemiz:

“−Ey Allâh’ın Resûlü! Yavrumun sütü taştı. Keşke Allâh onun ömrünü, süt çağını tamamlayıncaya kadar uzatsaydı!” dedi.

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:

“−O süt devresini Cennette tamamlayacak! buyurdu.

Hazret-i Hatîce vâlidemiz:

“−Yâ Resûlallâh! Şâyet bunu (kesin olarak) bilseydim çocuğun ölümü nazarımda hafiflerdi!” dedi.

Peygamber Efendimiz:

“−İstersen Allâh’a duâ edeyim de sana onun sesini işittireyim. buyurdu.

Fakat Hatîcetü’l-Kübrâ (r.a.), teslîmiyet ve sadâkat vasfını bir daha göstererek:

“−Hayır, yâ Resûlallâh! Ben Allâh ve Resûlü’nü tasdîk ediyorum.” dedi. (İbn-i Mâce, Cenâiz, 27)

PEYGAMBERİMİZİN SON ÇOCUĞU

Son olarak hicrî sekizinci senede Mâriye vâlidemizden Efendimiz’in oğlu İbrahim dünyâya geldi. İbrahim’in ebeliğini Ümmü Râfî (r.a.) yapmıştı. Onun kocası Ebû Râfî (r.a.) doğumu Allâh’ın Resûlü’ne müjdeledi. Bu habere çok sevinen Resûlullâh, ona hediyeler verdi. Yanındakilere de:

“–Bu gece bir oğlum doğdu, ona atam İbrahim’in ismini verdim. buyurdu. (Müslim, Fedâil, 62)

İbrâhîm, on yedi veya on sekiz aylık iken hastalandı ve çok geçmeden vefât etti. (Asri Çubukçu, DİA, “İbrâhîm” md., XXI, 273-274)

(Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hz. Muhammed Mustafâ 1, Erkam Yayınları)

PEYGAMBERİMİZİN ERKEK ÇOCUKLARI VE ANNELERİ

Hz. Kasım (r.a.) Kimdir?

Peygamber Efendimizin, Hazret-i Hatice validemiz ile izdivacından doğan ilk çocuğu Hazret-i Kasım idi. Bundan dolayı kendisine “Ebül-Kasım” (Kasımın babası) denmiştir. Efendimiz, Ebûl-Kasım adıyla çağırılmasından hoşlanırdı. Sahabiler de kendisini bu isimle çağırırlardı. Kasım iki sene yaşadı. Mekke’de vefat etti. Peygamberimizin çocukları içinde ilk vefat eden Kasım oldu.

Hz. Abdullah (r.a.) Kimdir?

Peygamberimizin, Hazret-i Hatice validemizden olan diğer oğlu Abdullah (r.a.) Mekke’de doğdu. Üç ay yaşadı. İslâm döneminde dünyâya geldiği için kendisine “Tayyip ve Tâhir” de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133)

Hz. İbrahim (r.a.) Kimdir?

İbrahim (r.a.) Peygamber Efendimizin en küçük ve en son evladıydı. Hicretin sekizinci senesi Medine’de doğdu. İbrahim, Mâriye validemizden dünyaya gelmiş, on yedi veya on sekiz aylıkken vefat etmişti.

Resûl-i Ekrem Efendimiz, İbrahim’in doğumundan çok memnun olmuş, yedinci günü bir ziyafet vermiş, fukaraya sadaka dağıtmış, oğluna İbrahim Peygamberin adını koymuştu. Çünkü, Resûl-i Ekrem’in Hz. Hatice’den doğmuş olan erkek çocukları küçük yaşlardayken vefat etmişlerdi. Diğer zevcelerinden de evlâdı olmamıştı.

Ebû Rafiın zevcesi Selmâ, yeni doğan İbrahim’e sütannelik yapmıştı. Buhârî, Ümmü Seyf’in İbrahim’i emzirdiğini bildirmektedir. Peygamberimiz, sütanneye uğrar, İbrahim’i görür, okşar ve öperdi.

İbrahim, on yedi veya on sekiz aylık iken hastalandı ve çok geçmeden vefât etti.

Resûl-i Ekrem Efendimiz, oğlunun cenaze namazını kılmış, Abbâs oğlu Fadl, Zeyd oğlu Üsâme ve Maz’un oğlu Osman (r.a.) İbrahim’i (r.a.) mezarına indirmişti. Hz. İbrahim (r.a.) Cennetü’l Baki mezarlığına defnedildi.