Peygamberimizin Oturuş Şekli Nasıldı?

SORULARLA İSLAM

Peygamber (sav.) Efendimiz'in oturuş şekli nasıldı? Abdullah Sert Hocaefendi, Peygamberimizin oturma adabını anlatıyor.

HZ. MUHAMMED'İN (SAV.) OTURUŞ ŞEKLİ

Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh şöyle dedi: “Resûlullah bir yere oturduğu zaman bacaklarını karnına dayar ve kollarıyla dizlerini tutardı.” (Ebû Dâvûd, Edeb 22, nr. 4846.) O, çoğunlukla böyle otururdu. 

Abdullah ibni Ömer radıyallahu anhümâ, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemi Kâbe’nin avlusunda elleriyle dizlerini tutarak şöyle otururken gördüm, dedi ve dizlerini karnına dayayıp kolları ile dizlerini tutarak ve kaba etleri üzerine oturarak Resûlullah’ın oturuş tarzını tarif etti. (Buhârî, İsti’zân 34, nr. 6272.)

Ashâb-ı kirâmdan Câbir ibni Semüre de Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’in bağdaş kurarak oturduğunu söylemiştir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bâzen kalçası üzerine oturur, dizlerini diker, ellerini koltuklarının altına koyardı. Hanım sahâbîlerden Kayle binti Mahreme onu böyle otururken gördüğünü söylemiştir. (Ebû Dâvûd, Edeb 22, nr. 4847; Buhârî, el-Edebü’l-müfred [Elbânî], s. 430, nr. 1178)

Câbir İbni Semure radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

“Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, sabah namazını kıldıktan sonra güneş iyice doğuncaya kadar, yerinde bağdaş kurarak otururlardı.” (Ebû Dâvûd, Edeb 26, nr. 4850.)

Kaynak: Kadı İyaz, Şifa-i Şerif.