Peygamberler Diyarı 'eğil'

Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa dahil 9 peygamberin meftun olduğuna inanılan Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, son yıllarda yürütülen projeler ile turizme kazandırıldı.

Tarih, kültür ve manevi değerleri ile ön plana çıkan Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, son yıllarda yürütülen çalışmalar ile Güneydoğu'nun gözde turizm merkezleri arasına girdi.

Antik çağlardan bu yana tarihin yapı taşlarını oluşturan birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Eğil'in, son yıllarda Valilik, Kaymakamlık, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği projelerle adeta çehresi değişti. Nebi Harun-i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zünnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer ve Danyal ile Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunduğuna inanılan bölgenin incisi Eğil, taşıdığı manevi atmosferiyle ziyaretçilerinin kalbine dokunuyor.

Tarih, kültür ve manevi değerleri ile ön plana çıkan ilçe, Kralkızı Baraj Gölü'ne bakan yamaca kurulan bungalov tipi evler, göl kıyısındaki çardaklar, restoranlar, kır kahveleri ve gezinti tekneleriyle özellikle hafta sonları ziyaretçilerin gözdesi haline geldi.

DİYARBAKIR'IN GÜZELLİĞİ 

Manisa'dan gelen ziyaretçilerden Orhan Yavuz Ejder AA muhabirine, yaşanan terör olaylarından dolayı endişeli geldiği kentte, insanların misafirperverliği, şehrin tarihi mekanları ve doğal güzellikleri karşısında korkusunun sona erdiğini belirtti.

Diyarbakır'ın içinde barındırdığı tarih, kültür ve inanç değerleriyle Türkiye'nin nadide şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Ejder, şunları söyledi:

''Diyarbakır'ı görünce çok güzel bir şehir olduğunu, yaşanacak bir vilayet olduğunu anladım. Tarihiyle, kültürüyle gerçekten çok derin ve çok kadim bir şehir. Akhisar'dan arkadaşlar beni arıyorlar, 'Orhan Bey kendine dikkat et, oralarda fazla gezme.' diyorlar. Ben de onlara diyorum ki, 'Ya burası bildiğiniz gibi değil çok hoş, güzel bir şehir, güzelliği anlatmakla bitmez.' Avrupa'nın bir çok ülkesini, Rusya'yı, Suudi Arabistan'ı gezdim. Bunları göz önüne alarak söylüyordum.''

EĞİL'DEN ETKİLENDİ ŞİİR YAZDI

Ejder, tarihi surları, hanları, kaleleri, türbeleri ve sayamadığı tüm değerleriyle "turizm cenneti" olan Diyarbakır'ın terörle anılmasının büyük bir kayıp olduğu vurguladı.

Hayran kaldığı Eğil'de Diyarbakır için şiir yazdığını işaret ederek, Manisa'ya döndüğünde Eğil'i tüm Manisalıların görebilmesi için girişimlerde bulunacağını aktardı.

HARİKA BİR YER

Ziyaretçilerden Hasan Koçer de ilk kez gördüğü Eğil'in doğa harikası bir yer olduğunu belirterek, ''Uzaktaki insanlara buraları gelip görmelerini tavsiye ediyoruz. Peygamberlerin, evliyaların, Allah'ın dostlarının kabirleri var. Tarihi yerleri ve doğa manzarası harika bir yer.'' diye konuştu.

Üniversite öğrencisi Muhammed Atik Kılınç, Diyarbakır'ın tarihi ve doğal güzellikleriyle hayranlık uyandıran bir şehir olduğunu söyledi.

Terör olaylarından dolayı kentin hakkettiği değeri bulamadığını aktaran Kılıç, ''Diyarbakırımız o kadar güzel olmasına rağmen terör olaylarından dolayı çoğu insanımız buraları tercih etmiyor. Eğil, Sur gibi Diyarbakır'ın birçok ilçesinde tarihi ve doğal güzelliklerimiz var. Bu tarihi mekanları kullanabilsek hepimiz adına çok güzel şeyler olacak.'' dedi.

Serdar Yılmaz, Eğil'in pek çok değere sahip olduğunu belirterek, ''Diyarbakır öyle anlatıldığı gibi değil, gelin ve yaşayın. Buradaki güzellikleri, tarih kokan mekanları görün.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.