Peygamberlerin Ortak Özellikleri

Peygamberlere İman

Allah’ın yeryüzündeki elçileri olan peygamberler neyi emretti? Hadiste bildirilen, peygamberlerin ortak özellikleri...

Ebû Süfyân Sahr İbni Harb -radıyallahu anh- Bizans Kralı Herakliyus ile aralarında geçen uzun konuşmayı naklederken şöyle dedi:

Herakliyus:

- O (peygamber olduğunu söyleyen) adam size neleri emrediyor? diye sordu. Ben de:

- Sadece Allah’a kulluk ediniz, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayınız. Atalarınızın iman ettiklerini söyledikleri şeyleri terkediniz, diyor ve bize  namaz kılmayı, sözde ve işde doğruluğu, iffetli yaşamayı ve akraba ile ilgilenmeyi emrediyor, dedim. (Buhârî, Bed’u’l-vahy 6, Salât 1, Sadakât 28; Müslim, Cihâd 74)

PEYGAMBERLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Hudeybiye antlaşmasından sonra Hz. Peygamber (s.a.v.) çevredeki yöneticilere İslâm’a davet mektupları yazmıştır. Bu mektuplardan birini de Bizans kralı Herakliyus’a göndermiştir. Mektup, o sırada Kudüs’te bulunan Herakliyus’un ilgisini çekmiş, durumu soruşturmak istemiş ve ticâret maksadıyla Şam’a gitmekte olan Mekkelileri sarayına getirtmiştir. Ebû Süfyân’ı muhatap alarak ona Hz. Peygamber (s.a.v.) ile ilgili sorular sormuştur. Ebû Süfyân’ın cevabında Hz. Peygamber’in (s.a.v.), namaz kılmayı, söz ve fiilde doğruluğu emrettiğini söylemesi, doğruluğun ta baştan beri Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilen bir meziyet olduğunu göstermektedir.

Sözde ve işde doğru olmak, peygamberlerin ortak daveti ve müşterek özellikleridir. Her peygamber ümmetinden doğru olmalarını istemiştir. Bizzat Hz. Peygamber (s.a.v.) de peygamber olmadan önce bile Araplar arasında “emin (güvenilir, doğru) kişi” olarak bilinirdi.

Hadisten Öğrendiklerimiz

  1. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) doğruluğunu düşmanları bile kabul ve takdir etmek zorunda kalmışlardır.
  2. Doğruluk ve eminlik peygamberlerin ortak özelliklerindendir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları