Rabbena Atina Fiddünya Haseneten ve Fil Ahireti Haseneten ve Kına Azabennar Duası ve Anlamı
Bakara suresi 201 ayetinde geçen, namazda son oturuşta, normal dua ederken sık sık okuduğumuz ve Rabbena duaları olarak bilinen “...Rabbenâ âtina fiddünyâ haseneten...” duasının Arapça, Türkçe okunuşu ve anlamı...
Duâ, Allah’ın azameti ve ulviyeti karşısında kulun aczini itiraf etmesi, muhabbet ve tazim duyguları içinde Allah’ın lütuf ve yardımını taleb etmesidir. Duâ kelimesinde, “çağırmak, seslenmek, istemek ve yardım talep etmek” mânâları olup, daha çok, “küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyaz” anlamında kullanılır. Dua etmek, ayet ve hadislerde övülmüş ve teşvik edilmiştir. “Korkarak ve umarak O’na dua edin.” (A’râf, 7/56) “Allah katında duadan daha şerefli bir şey yoktur.” (Tirmizî, De’avât, 1; İbn Mâce, Dua, 1)
Namazlardaki son oturuşlarda Allahümme Salli ve Allahümme Barik’ten sonra, Rabbena duaları okunmaktadır. Bu duaları okumak sünnettir ve duayı okumayanların namazları bozulmaz.
"RABBENA ATİNA FİDDÜNYA HASENETEN..." DUASI VE ANLAMI
Bakara Sûresi: 201. Âyet
Okunuşu: “...Rabbenâ âtina fiddünyâ haseneten ve fil’âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr.”
Anlamı: "…Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru!"
Ayetin tefsiri için tıklayınız...
-
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem çoğu zaman şöyle dua ederdi:
“Allâhümme âtinâ fi’d-dünyâ hasene ve fi’l-âhireti hasene ve kınâ azâbe’n-nâr: Allah’ım! Bize dünyada da iyilik ver, âhirette de iyilik ver. Bizi Cehennem azâbından koru!” (Buhârî, Tefsîr 38, Daavât 55; Müslim, Zikr 23, 26, 27. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitir 26, Menâsik 51; Tirmizî, Daavât 72; İbni Mâce, Menâsik 32)
Müslim’in rivayetinde şu ilâve vardır:
Enes sadece bir dua okuyacağı zaman bunu okurdu. Birkaç dua okuyacağı zaman onlar arasında bunu da okurdu. (Müslim, Zikr 26)
-
Rabbenâ Âtinâ (Fatih Çollak)
YORUMLAR