Rad Suresinin 29. Ayeti Ne Anlatıyor?
Ra’d suresinin 29. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? İman edip iyi işler yapanları bekleyen mükâfatı bildiren âyet; Ra’d suresinin 29. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...
Kur’an’da şöyle buyrulur:
اَلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ طُوبٰى لَهُمْ وَحُسْنُ مَاٰبٍ
İman edip iyi işler yapanlara ne mutlu! Varılacak güzel yurt da onlar içindir. (Ra’d, 13/29)
NE MUTLU İMAN EDİP SÂLİH AMEL İŞLEYENE!
Bilgi:
Allah Teâla, dünyayı bir imtihan yurdu olarak yaratmış ve insanları, bu imtihanı yaşamaları için dünyaya göndermiştir. İmtihanı kazanmak için insanın birinci vazifesi Allah’ın birliğine iman etmek, ikinci vazifesi ise bu imanına göre yaşamaktır. Kişinin imanına göre yaşaması ancak sâlih ameller işlemekle mümkün olmaktadır. Sâlih amel ise bize sevap kazandıracak her türlü iş, düşünüş ve sözlerdir.
Mesaj:
- İman edip sâlih amel işleyenler dünya hayatında bazı sıkıntılara maruz kalsalar bile, ahirette onları ebedî mutluluk beklemektedir.
- İnsanın gerçek yurdu ahirettedir.
- Ebedî mutluluk ancak iman ve salih amelle elde edilir.
Kelime Dağarcığı:
Tûbâ: “Ne mutlu!” anlamında bir söz. Bazı hadislerde cennette yer alan ihtişamlı ve olağanüstü özelliklere sahip bir ağacın adının da Tûbâ olduğu ifade edilmektedir.
Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler
TEFSİR
- O iman edip sâlih amel işleyenler var ya; işte dünyada huzurlu bir hayat, âhirette de varılacak yerlerin en güzeli olan cennet onları beklemektedir.
طُوبٰى (tûbâ) sözlükte “misk gibi tayyip olmak, hoş olmak, hayır, şeref, gıpta, cennet, bahçe” gibi mânalara gelir. “Tûbâ lehüm” ifadesi bir dua cümlesi olup, “Hoş olasınız, hoş olunuz” demektir. Buna göre âyet-i kerîme iman edip sâlih ameller işleyenlere:
- Her türlü nimetlerin, güzelliklerin,
- Daimî iyilik ve tükenmez hayırların,
- Hoşluk, ferahlık ve göz aydınlığının,
- Dünya ve ukbâda tatlı, huzurlu ve hoş bir hayatın,
- Varılacak, barınılacak en güzel cennetlerin verileceğini müjdeler.
Peygamberimiz (s.a.s.)’in gönderilmesinin en büyük hikmeti, işte bu ilâhî müjdenin insanlığa ulaştırılması ve buna inanmayanları nasıl kötü bir sonun beklediğinin hatırlatılmasıdır.
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com