Rad Suresinin 35. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Ra’d suresinin 35. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Takvâ sahiplerinin ödülünü bildiren âyet; Ra’d suresinin 35. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Kur’an’da şöyle buyrulur:

مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّت۪ي وُعِدَ الْمُتَّقُونَۜ تَجْر۪ي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُۜ اُكُلُهَا دَٓائِمٌ وَظِلُّهَاۜ تِلْكَ عُقْبَى الَّذ۪ينَ اتَّقَوْاۗ وَعُقْبَى الْكَافِر۪ينَ النَّارُ

Takvâ sahiplerine vaad olunan cennetin özellikleri şöyledir: Zemininden ırmaklar akar; yemişleri ve gölgesi süreklidir. İşte bu, günahtan çekinenlerin mutlu sonudur; inkâr edenlerin sonu ise ateştir. (Ra’d, 13/35)

TAKVÂ SAHİPLERİNİN ÖDÜLÜ: CENNET

Bilgi:

Kur’an, baştan sona kadar takvâ kavramı ile örülmüştür. Zira takvâ kelimesi Kur’an’da çeşitli formlarda iki yüz elli defa geçmektedir. Müminin en önemli vasıflarından biri olarak sayılan takvâ, Allah’a karşı gelmekten sakınmak ve dolayısıyla günah işlemekten korkmak anlamına gelir. Allah Teâla, dünya hayatındaki takvâlı davranışlarımıza karşılık olarak cenneti va’detmiş, davranışlarında böyle bir hassasiyete sahip olmayanları da cehennem azabıyla uyarmıştır.

Mesaj:

  1. Takvâ bir müminin sahip olabileceği en güzel haslettir.
  2. Ancak takvâ sayesinde Allah’ın rızasına uygun bir hayat yaşayabiliriz.

Kelime Dağarcığı:

Takvâ: İnsana zarar verecek, ilahî azaba sebep olabilecek söz, fiil ve davranışlardan ve her türlü günahtan; kısaca Allah’a karşı gelmekten sakınmak.

Ukbâ: Dünya hayatının sonu, ahiret.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Allah’a karşı gelmekten sakınan ve saygı dolu bir gönülle O’nun istediği gibi kulluk yapanlara va‘dedilen cennetin misâli şöyledir: Ağaçlarının arasından ve köşklerinin altından ırmaklar akar, yiyecekleri de, gölgesi de devamlıdır. İşte Rabbinden korkup günahlardan sakınanların mutlu sonu budur. Kâfirlerin âkıbeti ise ateştir.

Burada ancak takvâ sahibi olanların varacağı cennetin üç vasfı haber verilir:

› Bahçelerinin arasından ve köşklerinin altından ırmaklar akar. Bunlardan bir kısmı berrak sudan, hâlis sütten, lezzetli şaraptan ve süzülmüş baldan ırmaklardır. (bk. Muhammed 47/15)

› Nimetleri, meyve ve yemişleri dâimîdir. Bilindiği gibi dünya bahçelerinin meyveleri devamlı olmaz. Fakat âhiret cennetlerinin meyveleri devamlıdır; hiç kesintiye uğramaz. Âyet-i kerîmede şöyle buyrulur: “Cennetlikler bol bol meyveler arasında yaşarlar. Ki ne eksilip tükenir, ne de onlardan esirgenir.” (Vâkıa 56/32-33)

› Gölgesi de devamlıdır. Orada sıcak, soğuk, güneş, ay ve karanlık diye bir şey yoktur. Nitekim bir âyet-i kerîmede: “Cennet ehli orada ne yakıcı bir güneş sıcağı görürler, ne de dondurucu bir kış soğuğu” (İnsan 76/13) buyrulur.

Kâfirler ise bu nimetlerden mahrum kalacak ve cehenneme gideceklerdir.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com