Ramazan Ayı "Rüşd Eğitimi"
Ramazan rüşd yolculuğunun yoğunlaştırılmış eğitimidir. Bu eğitimi başarı ile bitirenler sadece maddi ve manevi bayrama kavuşmakla kalmazlar, aynı zamanda Ramazan dışındaki hayatlarını Ramazan kıvamında nasıl ve hangi psikoloji ile yaşamaları gerektiğine dair mütemadi bir rüşd terbiyesi edinirler.
Sözlükte “hak yolunda kararlı bir şekilde dosdoğru gitmek, doğru yolu bulmak” mânasına gelen rüşd (reşed, reşâd), hidâyet ile yakın anlama sahiptir. Kur’ân-ı Kerîm’de bir âyette (el-Bakara 2/256) rüşdün karşıtı olarak gayy (sapma, dalâlet), birçok âyette (el-Bakara 2/16; Yûnus 10/108; el-Kasas 28/85) hidâyetin karşıtı olarak dalâl (yoldan çıkma, sapma) kelimesi geçmektedir. Diğer bazı âyetlerde de rüşd ile hidâyet (el-Mü’min 40/29, 38; el-Cin 72/2) ve gayy ile dalâl (en-Necm 53/2) birbirinin anlamını teyit edecek şekilde kullanılmıştır. Râşid doğru yolda olan, irşâd da doğru yola ulaştırmak anlamındadır.
Bakara Suresi’nde orucun öncekilere olduğu gibi bize de farz kılındığı ve Ramazan ayında Kur’an’ın indirildiğinden bahseden ayetlerin sonu Rabbimizi yüceltmemiz ve O’na şükretmemiz gerektiği ile biter. Akabinde gelen ayet ise bir dua çağrısıdır: “Kullarım sana Beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz Ben yakınım, Bana dua ettiğinde dua edene icabet ederim. Şu halde Benim davetime gelsinler ve Bana iman etsinler ki doğru yolu bulsunlar.” (Bakara, 186)
RÜŞDE ERMEK NE DEMEKTİR?
Doğru yolu bulmak, kemâlât ya da ayetteki ifadesi ile rüşde ermek, diğer ibadetler gibi Ramazan ve hususiyle oruç ibadetinin de gayesini ifade eden mühim bir ufuktur. Hayatın gidişatı bir rüşd yolculuğudur. Orucun kalkan ya da sabrın yarısı oluşuna dair nebevî ifadeler de bu gidişatın usulünü gösterir. Ramazan bu zaviyeden bakıldığında hayat için lâzım rüşd yolculuğunun yoğunlaştırılmış eğitimidir. Bu eğitimi başarı ile bitirenler sadece maddi ve manevi bayrama kavuşmakla kalmazlar, aynı zamanda Ramazan dışındaki hayatlarını Ramazan kıvamında nasıl ve hangi psikoloji ile yaşamaları gerektiğine dair mütemadi bir rüşd terbiyesi edinirler.
RÜŞD TERBİYESİ
Rüşd terbiyesi sürekli daha iyi, güzel ve doğruya doğru bitmeyen bir yücelme çabasıdır. Bu çaba ile salihler kervanına katılmış Hak dostlarının Ramazan mektebinden istifadeleri göz açıcıdır. Onlar zamanın hızlandığı, feyzin yağmur gibi yağdığı ve istifadenin azamileştiği bu mübarek mevsimi kendilerine yakışır bir ciddiyet, şevk ve gayret ile ihya etmişler ve her devirde şartlar ne olursa olsun Ramazan bereketi ile yücelme fırsatını kaçırmamışlardır.
Dünyayı tesiri altına alan salgın hastalığın menfi şartları devam ediyor. Bu sene de muhtemelen geçen Ramazan gibi hüzünlü geçecek. Ama biz bu sürece rağmen gelenin 11 ayın sultanı olduğunu biliyoruz. O bereketli iklimi ile yine ruhlarımızı şenlendirecek. Bize düşen her şeye rağmen bu rahmet, mağfiret ve günahlardan kurtuluş fırsatından istifade etmektir. Ramazan konulu bu sayımızın ve özellikle Hak dostlarının Ramazan hayatına ilişkin tespitlerin bu çabaya yardımcı olacağını düşünüyoruz. Rüşde erme çabasında Ramazan bir istifade mevsimidir ve bizlere düşen, şartlar ne olursa olsun Rabbimizin “umulur ki…” diye kayıt düştüğü rüşde erme çabasından fariğ kalmamaktır.
Rabbimizden bu mübarek zaman diliminden hakkıyla istifade etmeyi niyaz ediyor, Ramazan’ın ve akabinde inşallah alnımızın akı ile kavuşacağımız bayramın milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlar getirmesini diliyoruz. Duamızın tacı, Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in iftar duasıdır: “Oruçlular yanınızda iftar etsin, iyiler yemeğinizi yesin, melekler size duâ etsinler.” Bir sonraki sayımızda buluşmak ümidiyle Allah’a emanet olunuz efendim.
Kaynak: Altınoluk Dergisi, 2021-Nisan, Sunuş