Ramazan Coşkusu Dünyayı Sardı

İslam dünyası, içinde bin aydan hayırlı Kadir Gecesi’ni de barındıran mübarek Ramazan ayına girmenin coşkusunu yaşıyor. İşte İslam dünyasından Ramazan coşkusu...

Asya’dan Balkanlara birçok ülkede çarşı pazarda son haftalarda görülen hareketlilik, Ramazan’ın gelmesiyle doruk noktasına çıktı. Müslüman ülkelerde çarşı pazarlar Ramazan bereketiyle dolup taştı, başta başkentler olmak üzere tüm şehirler bu mübarek ayın huzurlu atmosferiyle bezendi.

BALKANLARDA RAMAZAN COŞKUSU

Batı Balkan ülkeleri Makedonya, Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk’ta yaşayan Müslümanlar, Ramazan heyecanı ve telaşını aynı anda yaşıyor. Ramazan ayının gelişini dört gözle bekleyen bölge Müslümanları, aynı zamanda sahur ve iftar alışverişleri için pazar ve marketlere akın etti. Teravih namazı için camiler ve bahçeler temizlenirken, birçok şehir merkezine de Ramazan’a özel afişler asıldı.

RUSYA'DA İFTAR ÇADIRLARI KURULDU

Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşayan Müslümanlar, Ramazan hazırlıklarını tamamladı. İlk orucun yarın açılacağı iftar çadırının hazırlıklarında da son aşamaya gelindi. Zafer Parkı’ndaki Anıt Camisinin yanında bu sene 13. kez hizmet verilecek iftar çadırı, önceki yıllara göre hazırlanan en büyük çadır. Aynı anda 500 kişinin iftar yapabileceği çadırda, bir gecede toplam bin 200 kişi orucunu açacak. Çadırda iftarın yanı sıra her akşam farklı bir etkinlik organize edilecek.

KUR'AN AYI

Dünyanın en fazla Müslüman nüfusuna sahip 2. ülkesi Pakistan’da halk Ramazan için hazırlıklarını tamamladı. Başkent İslamabad sokaklarında iftar ve sahur için alışveriş telaşı devam ederken, hurma, iftarlık için atıştırmalıklar ve tatlılar Ramazan alışverişi için en fazla rağbet gösterilen ürünler arasında yer alıyor.

PAKİSTAN'DA TERAVİH HATİMLE KILINIYOR

Camilerde ve ülke genelinde türbelerde büyük yoğunluk yaşanıyor. Pakistan’da cami ve mescitlerin büyük çoğunluğunda teravih namazı hatimle kılınıyor. Çocuklarının Kur'an eğitimine büyük önem veren Pakistanlılar Ramazan boyunca çocuklarını camilere gönderiyor.

İLK TERAVİH AVUSTRALYA'DA KILINDI

Ramazan ayının ilk teravih namazı, Avustralya genelinde yüz binlerce Müslümanın katılımıyla 200’den fazla cami ve mescidin yanı sıra geçici olarak kiralanan mekanlarda kılındı. Melbourne’de Meadow Heights Camisi’ne gelen Müslümanlar, önce Ramazan konulu vaazı dinledi, ardından yatsı namazı ve ilk teravih namazını eda etti.

Kaynak: Haber 7

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.