Ramazan Davulcularına Kötü Haber!

Özel bir firma tarafından Ramazan ayında sahura kalkan vatandaşlara kolaylık sağlaması için “Drone Ramazan Davulu” üretildi.

Gelişen teknoloji ile birlikte her geçen insan gücünün azaldığı görülürken teknolojik gelişmeler ise yeni meslek dallarını ve alanları beraberinde getiriyor. Son teknolojinin ürünlerinden olan Dronelar ise, yaptıkları ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Bir firma tarafından geliştirilen ‘Drone Ramazan Davulları’ ise şimdiden Ramazan davulcularının yerini alacak gibi görünüyor. Firma, havada tek batarya ile 15 dakika kalabilen ve üzerine yerleştirilen ses sistemiyle uçan bir Drone geliştirmiş. Piyasa fiyatı binlerce lira olan Drone’un patentini alan firma, havadan ses ve müzik yayını ile vatandaşları sahura kaldırmayı planlıyor. Drone, havadayken, yüklenen sesler yardımıyla vatandaşları Mehter Marşı ve çeşitli ilahilerle sahura kaldırabiliyor.

“TEKNOLOJİ VE RAMAZAN DAVULU BİRLEŞTİ”

Firma yetkilisi Ersoy Soyer, teknoloji şirketi olarak Dronelar üzerine fikir yürüttüklerini ifade ederek, “Bizim ürünlerimizden ilki. ‘SingoDrone’ adı. Bu Drone havadan müzik yayını yapabiliyor. Şu anda da bizler Ramazan ayı içerisinde olduğumuz için bunu Ramazan içerisinde nasıl kullanabiliriz, bir örnek göstermek istiyoruz. Davulcular Ramazan Ayı’nın vazgeçilmezi ve Sahur’a kalkarken Ramazan davulcuları ile birlikte uyanıyoruz. Biz o yüzden SingoDrone ile bunu yapabileceğimizi göstermek istedik. Drone aynı zamanda Ramazan davulu olarak da kullanılabiliyor. Ramazan da kullandığımız bu sistem ile davulcuları aslında biraz rahatsız ediyor olabiliriz ama teknoloji ile beraber Ramazan davulu nasıl birleştirilir, bu Drone bunun örneği” dedi.

“SES VE MÜZİK ARTIK GÖKYÜZÜNDE”

Teknoloji ilerledikçe Droneların Ramazan davullarının yerini alacağının düşündüğünü söyleyen Soyer, “Bu tür uygulamalar çok daha farklı sektörlerde karşımıza çıkıyor. SingoDrone’larda bu yüzden Ramazan davulcularının yerini alabilir. Bizim burada kullandığımız ses sistemi çok özel bir ses sistemi. Patentli bir ürünümüz bu aynı zamanda. Özel teknolojilerle ses yayınını aşağıdan yukarıya da gönderebiliyoruz. Bir diğer alternatifte yukarıya reklam göndermek, kişilerin bir şekilde kitlelere hitap etmesini sağlama şansımız var. Yani, ses ve müzik artık gökyüzünde” diye konuştu.

VATANDAŞLAR, RAMAZAN DAVULCUSU DRONE’A HEMEN ALIŞTI

Drone’un deneme uçuşlarından birisini Eyüp Sultan Meydanı’nda yapan firma yetkililerini vatandaşlarda hayret ile izledi. Vatandaşlar, cep telefonu ile Ramazan Davulcusu Drone’u görüntülerken, vatandaşlar Hasan Ercan, “ İnşallah geçer. Bunlar daha iyi olur sahurda. Daha renkli olur” dedi. Drone’u seyreden bir diğer vatandaş, “Ramazan davulcuları gece kaçıyorlar. Bunlar daha güzel olacak. Ramazan davulcuları gece kaçıyorlar hiçbir şey anlamıyoruz. Bunlar sayesinde ışığı da göreceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.