Ramazan'da Ağız Kokusunun Nedeni
Sivas Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Murat Yüksel, Ramazan ayında iftarda ve sahurda soğuk sıvı tüketiminin ağız kokusuna neden olduğunu söyledi.
İFTARDA VE SAHURDA SOĞUK SIVI TÜKETİMİ AĞIZ KOKUSUNA NEDEN OLUYOR
Ağızda meydana gelen kokuların genelde, ağız boşluğunda biriken bakterilerle alakalı olduğunu belirten Başhekim Murat Yüksel, Ramazan'da ılık su ya da sıvı tüketimi ile ağız kokusuna müdahale etmenin mümkün olabileceğini dile getirdi.
Başhekim Murat Yüksel, "Genellikle soğuk ve sıcak sıvı tüketimi ağız kokusuna neden olur ama ılık sıvı tüketimi ağız kokusunun önüne geçer. Ramazan'da ağız kokusunun asıl nedeni diş ve diş etleri değildir. Dildeki biriken bakterilerdir. Dilin yapısı itibariyle sıvı gıdaları emmesi nedeniyle ağız kokusu Ramazan'da fazla olmaktadır. Özellikle Ramazan ayında iftarda ve sahurda dili dişlerle, ve diş etleriyle beraber fırçalarsak bu konunun tamamı önlenmiş olur. Ağız kokusu istatistiksel olarak Ramazan'daki kokunun yüzde 80'ni dil, yüzde 20'si diş ve diş etleridir" diye konuştu.
"SÜT ÜRÜNLERİ AĞIZ KOKUSUNU ENGELLİYOR"
Sahurda ve iftarda süt ürünleri tüketmenin de ağız kokusunu engellediğini kaydeden Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sistemik rahatsızlıklar akciğer enfeksiyonları, boğaz enfeksiyonları, mide rahatsızlıkları, bağırsak rahatsızlıkları, şeker hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıklara bağlı olan kokularda var ama iyi bir hijyen sağlanmak isteniyorsa özellikle dil, diş ve diş etlerinin bakımı yapıldığı taktirde bu kokunun tamamının önüne geçilmiş olur. Ramazan'da özellikle sahur döneminde koku yapan gıdaları tüketmemekte fayda var.
Sarımsaklı olan, pastırma tarzı, sucuk tarzı ürünleri tükettiğimiz takdirde gündüz ne yaparsanız yapın bu kokunun önüne geçemeyeceksiniz. Mümkün olduğu kadar Ramazan'da sahur döneminde kahvaltılık ürünlerin hayvansal gıdaların süte endeksi olan gıdaların tüketimi bu kokuların önüne geçilmiş olacak. Aynı zamanda vücut direncini de biraz daha artıracaktır."