Ramazan’da İftar Vermenin Sevabı ve Fazileti
Oruçluyu iftar ettirmenin sevabı ve fazileti nedir? Peygamber (s.a.s.) Efendimiz hiçbir şeyi olmayan ve bu yüzden iftar ettiremeyen sahabiye ne cevap veriyor?
Oruçlarımızı Allâh ile beraber olma şuûru içinde tutabilmemiz için “sahur, terâvih, zikir, Kur’ân ve duâ” gibi mânevî istinadlardan lezzet almak îcâb eder.
ORUÇLUYU İFTAR ETTİRMENİN FAZİLETİ VE SEVABI
İftar zamanı da, duâların kabûl olduğu husûsî bir vuslat demidir. Bunun içindir ki, bu heyecanlı anların birlikte yaşanması da ayrıca bir rahmet ve huzûr kaynağıdır. Hazret-i Peygamber sallâllâhü aleyhi ve sellem buyururlar:
“Kim bir oruçluya iftar verirse, oruçlunun ecri gibi -oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmeden- ecir alır.” (Tirmizî, Savm, 81)
Bu müjdeyi duyan ashâb-ı kirâmın fakîrleri, Rasûlullâh sallâllâhü aleyhi ve sellem’e gelerek kendilerinin zenginler gibi oruçluyu doyuracak derecede iftâr yemeği vermeye güçlerinin yetmediğini hüzünle arzettiklerinde de Allâh Rasûlü sallâllâhü aleyhi ve sellem, şöyle buyurdular:
“Kim bir oruçluyu bir hurma ile iftâr ettirirse veya bir içecek su ile veya tadımlık bir süt ile iftâr ettirirse, Allâh Teâlâ, ona aynı sevabı verir.” (İbn-i Huzeyme, Sahîh, III, 191)
Kaynak: İslam İman İbadet, Osman Nuri Topbaş