Ramazan’da İslam Dünyası
Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan Müslümanlar, İslam dünyasının içinde bulunduğu parçalanmışlık ve acılar sebebiyle bu yıl da Ramazan’ı buruk karşıladı.
İslam dünyası, "On Bir Ayın Sultanı" Ramazan’ı karşılamanın heyecanını yaşarken, dünyanın çeşitli bölgelerindeki yüz binlerce Müslüman; açlık, yoksulluk ve iç çatışmalar arasında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Müslümanların karşı karşıya kaldığı acılar, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da İslam dünyasındaki Ramazan heyecanını gölgeliyor.
SURİYE
Suriye'de 150 Bine Yakın İnsan Öldü
Savaş boyunca; her iki saatte bir çocuğun, her üç saatte bir kadının ve her gün ortalama 100 kişinin hayatını yitirdiğine dikkat çekilen raporda, 15 bin 149'u çocuk, 13 bin 695'i kadın olmak üzere 133 bin 586 kişinin rejim tarafından öldürüldüğü, bunun iç savaş süresince hayatını kaybedenlerin yüzde 88'ini oluşturduğu belirtildi.
IRAK
Irak Bölünüyor
ABD tarafından 2003'te işgal edilen Irak, yıllarca savaşın getirdiği her türlü olumsuzluğu yaşamasının ardından şimdi de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütü öncülüğündeki silahlı grupların tehdidiyle karşı karşıya. Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) başını çektiği silahlı gruplar, birçok şehri ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kalmıştı. Ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürerken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Irak'ın fiilen bölünmüş olduğunu ve bunun sorumluluğunun kendilerinde olmadığını söyledi. Bağımsız bir Kürt devleti için seçim çalışmaları yapacaklarını belirtti.
FİLİSTİN
İsrail, 3 Bin Filistinli Çocuğu Tutukladı
Ramazan’da Filistin’e Saldırı
Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail askerlerinin 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından başlattığı operasyonlarda gözaltına alınan Filistinli sayısının 639'a ulaştığını bildirdi. Batı Şeria’nın El-Halil kentinde üç İsrailli gencin öldürülmesisonucunda İsrail hükümetinin Filistin’deki sivil halkı hedef alan sert tedbirlere başvurması, uluslararası toplumun tepkisini çekerken, uzmanlar, İsrail’in esas amacının Hamas liderlerini hedef alarak, milli mutabakatı bitirmek olduğuna dikkati çekiyor.
Bu gelişmelerin yaşandığı hafta; İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin muhtelif bölgelerine düzenlediği 8 hava saldırılarında 10 kişinin yaralandığının da altını çizelim. İsrail’in savaş kurallarını hiçe sayarak; Ramazan ayında da Filistin’e bomba atması, Müslümanlara karşı olan zalimliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
MISIR
Darbenin 1. Yılı Protesto Ediliyor
Mısır’da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının birinci yıl dönümünde, başkent Kahire ve diğer büyük şehirlerde darbeci yönetime karşı protesto gösterileri düzenleniyor. Mursi'nin görevine iadesini talep eden pankartlar açan göstericiler, "Rabia" işareti yaparak Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ordu ve polis aleyhinde sloganlar atıyor.
SUUDİ ARABİSTAN
Irak Sınırına 30 Bin Asker Konuşlandırdı
Irak'ın Suudi Arabistan ve Suriye sınırına yakın bölgelerde sınırdaki görevinden kaçarak çölde ilerleyen yaklaşık 2 bin 500 Irak askerinin görüntüsünü yayınladı. Bunun üzerine, sınır bölgesinin korumasız kalmasından endişe eden Suudi Arabistan yönetimi acil olarak bölgeye 30 bin asker konuşlandırdı.
KEŞMİR
Müslümanlar Devlet Başkanı Modi’yi Protestoya Hazırlanıyor
Hindistan'da iktidara gelen aşırı milliyetçi Modi, 2002'de yüzlerce Müslümanın hayatını kaybettiği Gujarat katliamını teşvik etmekle suçlanıyor. Modi'nin başbakan olduğu dönemde Gujarat'ta Hinduların Müslümanlara saldırması sonucu 800'den fazla Müslüman ölmüştü. Modi o dönem olaylara göz yummuş, sonraki dönemlerde de katliamı teşvik etmekle suçlanmıştı. Keşmirliler, bölgeye bir dizi açılışa katılmak üzere gelecek olan Hindistan Başbakanı Modi'yi protesto etmeye hazırlanıyor
LİBYA
Darbe Girişiminin Gölgesinde Ramazan
Arap Baharı ile Libya'da 2011'de başlayan devrim, 40 yıllık Kaddafi rejimini devirmesine rağmen ülkede karışıklıklar sona ermedi. Son üç yılı çatışmalar ve şiddet olaylarıyla geçiren Libya'da bir türlü sular durulmuyor.
Emekli Tuğgeneral Halife Hafter, seçilmiş hükümete karşı darbe girişiminde bulunarak Bingazi'deki hükümet yanlısı gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurdu. Ülkenin parlamentosu Milli Genel Kongre ve geçiş hükümeti, bu durumu "darbe girişimi" olarak tanımladı. Olayın ardından başta Bingazi olmak üzere çeşitli bölgeler, ordu ve Hafter'e bağlı birlikler arasında çatışmalara sahne oldu. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği Libya da Ramazan ayına çatışmalardan kalan acıyla girdi.
YEMEN
Devrimin ardından istikrarın sağlanamadığı bir başka ülke Yemen'de, sık sık şiddet olayları yaşanıyor. Ayrıca, El Kaide mensupları, Yemen'de 2012'den beri ordu birlikleriyle çatışıyor. Aşiretlerin de desteğiyle orduya bağlı birlikler, nisan ayında ülkenin güneyindeki kentlerde El Kaide militanlarına yönelik operasyon başlattı. Operasyonlarda çok sayıda asker ve sivil hayatını kaybetti. Bunun yanında açlık da ülkenin önemli sorunlarından biri. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) verilerine göre, insani krizin yaşandığı Yemen'de, 10 milyondan fazla insan aç veya açlık sınırında.
PAKİSTAN
Mezhep Çatışmalarında 4 Binden Fazla İnsan Öldü
Nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Pakistan'da terörist saldırılar ve mezhepsel şiddet can almaya devam ediyor. Bölgedeki şiddet olaylarını gözlemleyen Güney Asya Terörizm Portalı verilerine göre, mezhep temelli şiddet geçen yıl 1989'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, ülkede şiddet olaylarından hayatının kaybeden 4 bin 725 kişiden 687'sinin mezhebi çatışmaların kurbanı olduğu belirtiliyor.
AFGANİSTAN
2,6 Milyon Afgan Mülteci Konumunda
Uzun yıllar savaşlarla anılan Afganistan'da savaş sona ermesine rağmen etkileri hala sürüyor. BMMYK verilerine göre; 2,6 milyon Afgan, mülteci olarak başta Pakistan olmak üzere başka ülkelerde yaşıyor. Ekonomisinin yüzde 90'ını afyon ticareti oluşturan ülkede; işsizlik ve yolsulluğun yanı sıra uyuşturucu bağımlılığı da önemli sorun teşkil ediyor.
DOĞU TÜRKİSTAN
Çin Yönetimi, 18 Yaşından Küçük Olanların Camiye Gitmesini Yasakladı
Başta dil ve kültür olmak üzere neredeyse her alanda Çin yönetiminin baskısına maruz kalan bölgede zaman zaman büyük çaplı gösteriler düzenleniyor. Çin yönetimi, 18 yaşından küçük olanların camiye gitmesini yasaklarken, peçe takmak veya sakal bırakmak gibi pek çok dini adeti de tutuklanma gerekçesi sayıyor.
MYANMAR
Müslümanlar Vatandaş Olarak Kabul Edilmiyor
Yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı Myanmar'da yönetim, Müslümanları vatandaş olarak kabul etmiyor. Ülkedeki 135 etnik gruptan biri olan Müslüman Rohingyalılar, okula gitme, seyahat etme ve evlenme gibi en temel vatandaşlık haklarından mahrum edildikleri gibi sık sık 969 Hareketi mensubu Budist rahiplerin başını çektiği saldırıların hedefi oluyor. Bu saldırılardan sonucunda 2012'den beri 280'in üzerinde Müslüman hayatını kaybederken, 250 binden fazlası da evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Somali'de 20 Yıl Süren İç Savaş
Somali'de 1991'de Devlet Başkanı Siad Barre'nin düşürülmesinden sonra ülke yıllar süren anarşiye teslim oldu. Ülkede 2012'de yeni hükümetin tesis edilmesinden sonra Somali halkı yaralarını sarmaya çalışırken, radikal unsurların oluşturduğu Eş Şebab örgütü hem yönetime hem de sivil halka karşı büyük bir tehlike arz ediyor.
Örgütün geçen yıl Ramazan ayı boyunca saldırılarını sıklaştırması sebebiyle, güvenlik güçleri bu yıl başkent Mogadişu'da güvenliği sağlamak için özel birlik oluşturma kararı aldı.
Kuraklık ve açlığın eksik olmadığı ülkede ortalama hayat süresi 50,8 yıl. Uzun yıllar süren karışıklıklar ve çatışmalar sonrasında 1,1 milyon kişi yerinden olurken, yaklaşık 1 milyonu çevre ülkelerde yaşamaya devam ediyor. BM verilerine göre, 870 bin kişi hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
ORTA AFRİKA
Kendi İçinde Böl-Parçala
Madende Altın Bulamayana Para da Yok!
Orta Afrika Cumhuriyeti’nin güneyindeki Bambari kenti yakınlarında yer alan ve ülkenin önemli altın madenlerinden biri olarak kabul edilen Ndassima, Müslümanların oluşturduğu Seleka grubunun kontrolü altında bulunuyor. İşçiler, kol demirleri, kürek, kova ve leğenlerle altın çıkarmak için çalışıyor. Yüzlerce işçinin çalıştığı maden, yerin 60 metre kadar altında bulunuyor. Madenlerde ilkel yöntemlerle çalıştırılan işçiler, para kazanmak için altın bulmak zorunda.
TÜRKİYE
Türkiye İnsani Yardımda Dünyada Dördüncü
İslam Dünyasında yaşanan gelişmeleri son olarak Türkiye ile noktalıyoruz. Türkiye’de gündem Ramazan’la birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kitlenmiş durumda. Bununla beraber; tarihi ve kültüründen kaynaklanan güçlü bir geleneğe sahip olan Türkiye, dünya çapında bir medeniyet kurarak tarihe mührünü vuran Osmanlı gibi zor durumdaki ülkelere yardım elini hiç esirgemeden tüm kurumlarıyla uzatıyor. Türkiye, insani yardımlar alanında dünyanın en büyük 4. donörü konumuna gelmiş bulunuyor.