Ramazan'da İtikâf Günleri Başladı
Hazreti Muhammed'in (sav) sünnetlerinden "itikâf"ı yerine getirmek için Ramazan ayının son 10 gününde çok sayıda kişi, ibadet için camilere kapandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde itikâf için 7 bin 457 cami belirlendi. Bu kapsamda, Şanlıurfa'da 554, Van'da 317, İstanbul'da 305 ve Ankara'da 94 cami itikâf için hazırlandı.
Başkentte, aralarında Yenimahalle Batıkent Hacı Ahmet Yesevi ve Çiftlik SSK Blokları, Çankaya Kocatepe ve Hasan Tanık, Keçiören Bağlum Hacı Sadık Yıldırım ve Mecidiye, Altındağ Zincirli, Mamak Abidinpaşa Merkez ve Hafız Süleyman, Sincan Osmanlı ve Asrı Saadet ile Etimesgut Elvankent Oğuzlar Ulu camilerinin de bulunduğu mekanlarda Müslümanlar itikâfa girebilecek.
İTİKÂF NE DEMEK?
Türk Dil Kurumu sözlüğünde isim olarak "bir kenara çekilme, ortalıkta görünmeme" anlamına gelen itikâf, "Ramazan ayının son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etmek" olarak tanımlanıyor.
Cami veya cami hükmündeki bir yerde dışarı çıkmadan, dünyevi bir şey konuşmadan, Kur'ân okuyup, zikir çekip, ibadet ve tefekkür ederek Allah'a yaklaşılmaya çalışılan itikâf, "Müslümanların kendisini yenilemesi için bir zaman dilimi ve diriliş" şeklinde de değerlendiriliyor.
İtikâfa girecek Müslümanlar, "Niyet ettim Allah rızası için, Ramazan ayının son 10 gününü mescitte geçirerek, sünnet olan itikâfı eda etmeye" diye duâ ederek, ibadetlerine başlıyor.
İTİKÂF'IN ŞART VE RÜKÜNLERİ ŞUNLARDIR?
1- Niyet yapılmalıdır.
2- Gündüzü oruçlu olmalıdır.
3- İtikâf bir mescitte yapılmalıdır,
4- İtikâfa niyet eden Müslüman olmalı ve dinî emirler hususunda mükellef bulunmalıdır.
Dün akşam namazıyla başlayan itikâf, 4 Temmuz Pazartesi günü akşam namazıyla sona erecek.
Kaynak: AA
YORUMLAR