Ramazan'da Sakal-ı Şerif Ziyaretleri Olan Camiler

Ramazan'da 9 bin 242 camide mukabele okunacak. Cami sayısı bakımından en çok mukabele okunan il, 2 bin 678 cami ile Konya.

Türkiye genelinde, Ramazan ayı boyunca, 49 bin 242 camide mukabele okunacak, 8 bin 801 camide itikafa izin verilecek, bin 691 camide Sakal-ı Şerif ziyareti yapılacak, 651 camide ise hatimle teravih namazı kılınacak

Türkiye genelinde Ramazan ayında, 49 bin 242 camide mukabele okunacak, 8 bin 801 camide itikafa izin verilecek, bin 691 camide Sakal-ı Şerif ziyareti yapılacak, 651 camide ise hatimle teravih namazı kılınacak.

EN ÇOK MUKABELE OKUNACAK İL KONYA

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Türkiye genelinde toplam 86 bin 438 cami bulunuyor. Bu camilerden 49 bin 242'sinde bir kişinin Kur'an-ı Kerim'i yüksek sesle okuması, dinleyen topluluğun da Kur'an'dan takip ettiği mukabele okunacak.

Cami sayısı bakımından en çok mukabele okunan il, 2 bin 678 cami ile Konya olurken Ankara'da 2 bin 228, Samsun'da bin 875, İstanbul'da bin 731, İzmir'de bin 132 camide mukabele okunacak.

Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki, Hacı Bayram, Kocatepe camilerinde; İstanbul'da Süleymaniye, Sultan Ahmet, Nur-u Osmaniye, Fatih, Maltepe Cumhuriyet camilerinde; İzmir'de Bayraklı Yeşil Cami, Bornova Hasan Ağa Cami, Buca Laleli Cami, Konak Boğaziçi Fatih Camii'nde; Konya'da Alaaddin Cami, Hacı Veyiszade Cami, Karatay Sultan Selim Cami, Meram Konevi Camisi'nde mukabele okunacak.

EN ÇOK İTİFAKA İZİN VERİLEN İL VAN

İslam dininde Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adab içerisinde kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen "itikaf" için de Türkiye genelinde 8 bin 801 cami için izin verildi. İtikafa izin verilen 393 cami ile Van ilk sırada yer alırken, Gaziantep'te 348, Antalya'da 293, Ankara'da 268, İstanbul'da 267 camide itikafa girilecek.

Van'da Erciş Kara Yusuf Paşa Cami, Saray Zincir Kıran Mahallesi Cami, Başkale Göroluk Mahallesi Cami, İpekyolu Sohbetiye camilerinde; Ankara'da Keçiören Kayabaşı Cami, Pursaklar Süleymaniye Cami, Yenimahalle Çamlıca Mahallesi Cami, Çankaya Kocatepe Cami, Gölbaşı İhlas Camisi'nde; İstanbul'da Fatih Yavuz Sultan Selim Cami, Fatih İskender Paşa Cami, Üsküdar Valide-i Cedid Cami, Üsküdar Mihrimah Sultan Camisi'nde; Antalya'da Muratpaşa Kadıahmetoğulları Cami, Muratpaşa Ermenek Cami, Manavgat Külliye Cami, Konyaaltı Saklıkent Camisi'nde itikafa izin verilecek.

EN ÇOK SAKAL-I ŞERİF ZİYARETİ İSTANBUL'DA YAPILACAK

Türkiye genelinde bin 691 camide Sakal-ı Şerif ziyareti yapılacak. İstanbul'da 310, İzmir'de 115, Balıkesir'de 110, Bursa'da 100 camide Sakal-ı Şerif ziyareti yapılacak.

İstanbul'da Fatih Katip Muslihiddin Cami, İskender Çelebi Cami, Üsküdar Ahmediye Cami, Üsküdar Mihrimah Sultan Cami, Üsküdar Valide-i Atik Camii'nde; İzmir'de Aliağa Fatih Yeni Cami, Bergama Hacı Hekim Cami, Bornova Habipler Cami, Buca Akşemsettin Camii'nde; Bursa'da Karacabey Hüdavendigar Ulu Cami, Nilüfer Akşemsettin Cami, Osmangazi Somuncu Baba Cami, Osmangazi Üftade Camii'nde Sakal-ı Şerif ziyareti yapılacak.

KONYA HATİMLE TERAVİH NAMAZI KILINACAK İLLER ARASINDA İLK SIRADA

Türkiye genelinde 651 camide hatimle teravih namazı kılınacak. Konya 63 cami ile ilk sırada yer alırken, İstanbul'da 57, Ankara'da ise 45 camide hatimle teravih namazı eda edilecek.

Konya'da Karatay Gazi Osman Paşa Çelebi Cami, Meram Yüksek İslam Enstitüsü Cami, Selçuklu Akabe Cami, Kulu Mevlana Camisi'nde; Ankara'da Çankaya Hasan Tanık Cami, Sincan Fatih Akşemsettin Cami, Keçirören Mustafa Asım Köksal Cami, Kazan Osmaniye Cami, Altındağ Aslanhane Cami, Mamak Kutlu Düğün Yeni Camii'nde; İstanbul'da Fatih Şehzadebaşı Cami, Fatih Mihrimah Sultan Cami, Ataşehir Selman-ı Farisi Cami, Beşiktaş Ertuğrul Tekke Cami, Kadıköy Haydarpaşa Camisi'nde; İzmir'de Aliağa Osman Gazi Cami, Konak Kemeraltı Cami, Buca Dar'ül-Kur'an Camii'nde hatimle teravih namazı kılınacak.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.