Riyakar Ne Demek
Riyakar ne demektir? Riyakar kime denir? Riyakar kelimesine örnek cümleler...
Riyâkâr: İkiyüzlü, mürâi anlamlarına gelmektedir.
RİYAKAR KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Yalan, gıybet, zulüm, kin, haset, tamah, cimrilik, gurur, kibir ve riyâkârlık gibi kötü huylardan da şiddetle kaçınması gerekir ki sâlih amelleri boşa gitmesin.
*****
Bâzı insanlar, kendileri hakkında “mütevâzı” dedirtmenin nefsânî tatminkârlığı maksadıyla mütevâzı bir tavır takınırlar. Bu samîmiyetsiz ve riyâkâr hâl, aslında “tevâzûnun fahrı”ndan, yâni tevâzû kisvesi altında övünmekten ibârettir. Meselâ; “–Ben, âcizâne, ancak üç günde bir hatim indirebiliyorum. Ben fakir, ancak bir câmi yaptırabildim, şu kadar fukarâya yardım edebildim.” gibi sözler, riyâkârlık ve gururun, tevâzû perdesi altında sergilenmesinden ibârettir. Bunun zıddına, mütevâzı olmaya çalışırken tefrite sürüklenmek, yâni kibir sâhibi bir şahsın karşısında aşırı tevâzû göstererek zillete düşmek de ahlâkın diğer bir isrâfını teşkil eder.
*****
Âyet-i kerîmede bu şekilde namaz kılanlar hakkında vârid olan ilâhî tehdit, muhatapları için ne acıdır:
“Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar! Onlar, bütün işlerinde riyakârlık eden ve en küçük yardımın yapılmasına bile mânî olan kimselerdir.” (el-Mâûn, 4-7)
*****
Yaşanmayan sözler ve samimiyetten uzak riyâkâr davranışlar ise, içi boş ikramlar gibidir. Bunlar, hayâtın sert rüzgârları karşısında çok geçmeden kaybolup gider, geriye en ufak bir iz bile bırakmazlar. Buna mukâbil Hak dostlarının kalplerde silinmez nakışlar bırakarak devam etmelerinin sırrı; yüksek ihlâs, samimiyet ve muhabbetleridir.
*****
Tevâzûda aşırıya kaçmak, kişiyi ya zillete ya da dolaylı bir kibre götürür. Asıl tevâzû, mânen seviyeli insanların kârıdır. Böyle olmadığı hâlde, öyleymiş gibi davrananların yaptıkları, tevâzû kisvesi altında böbürlenmek ve riyâkârlıktır.
YORUMLAR