Rohingyalı Müslümanlar Sevinçli
Müslümanları katletmeleriyle gündeme gelen Myanmar, Bangladeş'te yaşayan yaklaşık 2 bin 400 Rohingyalı Müslüman mülteciyi geri almayı kabul etti. Myanmar hükümetinin Rohingyalı Müslümanları katletmeyeceği ise meçhul.
İkili görüşmeler sonucu varılan uzlaşmaya göre, Myanmar’ın Bangladeş’te 2011’den itibaren mülteci olarak yaşayan ve bu durumu belgeleyenlerin geri alınacağı bildirildi.
Bangladeş Doğu kıyı bölgesi Cox'un Bazar’daki Birleşmiş Milletler (BM) mülteci kampında kalan 32 bin kişinin geri alınması için Bangladeş’in Myanmar’a baskı yaptığı ifade edildi.
Beş günlük resmi bir gezi için Dakka’da bulunan ve Bangladeş Dışişleri Bakanı Shahidul Haque ile görüşen Myanmar Dışişleri Bakan Yardımcısı U Thant Kyaw, varılan uzlaşmanın iki ülke ilişkilerini geliştirmek için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Ortak bir çalışma grubu kurulmasının ardından dönüş sürecinin 2 ay içinde başlayabileceği belirtildi.
MYANMAR 2 BİN 400 ROHİNGYALI MÜLTECİYİ GERİ ALACAK
Rohingya Müslümanları Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor. Tayland da kendi topraklarında yaşayan Rohingya’lı mültecileri iade etmek için Myanmar hükümetiyle görüşmelerini sürdürüyor.
2012 yılında Arakan'da Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi hayatını kaybetmiş, 140 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" kabul edilen Rohingya Müslümanlarını bir kısmı, o tarihten bugüne ülkenin batısındaki Arakan eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor.
Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, insan kaçakçılarına yüksek meblağlar ödeyerek Arakan'dan kaçıp Tayland, Malezya veya Avustralya'ya gitmeye çalışıyor. Güney Tayland'a ulaşanların çoğu ise başka insan kaçakçılarının veya rüşvetçi yerel yetkililerin eline düşüyor.
Kaynak: AA
YORUMLAR