Ruhlar Niye Muzdarip?
Günümüz insanlarında artan stres, sıkıntı, üzüntü, ruhsal bunalımların sebepleri neler, bu hastalıklar neden artarak devam ediyor? Ruhlar neden muzdarip? 8 Maddede işte sebepler...
Yoga gibi nefsânî metotlara yönelmenin altında, yaşanan rûhî bunalımlara şifâ arayışı vardır.
Hâlbuki;
İslâm’ın hakkıyla yaşandığı asr-ı saâdette, dünyevî ızdırap ve çileler had safhada olmasına rağmen, rûhî bir hastalık, bunalım ve depresyon yoktu. Sahâbe hayatlarını okuduğumuzda onların İslâm’ın huzur ve neşesiyle dopdolu olduklarını ve her türlü çileye tebessüm ettiklerini görüyoruz.
RUHLAR NİYE MUZDARİP?
İslâm’ı hayatının bir kısmında yaşayıp bir kısmında unutanlar ise, rûhî ve vicdânî ihtilâçlardan kurtulamazlar.
- Fâiz, rüşvet ve diğer haram / şüpheli paralarla beslenmek,
- Necâsetten, maddî ve mânevî kirlerden sakınmamak,
- Kötü çevre ve fâsık arkadaşlar,
- Gözlerin haramdan ve mâlâyânîden muhafaza edilmemesi, ihtilât,
- Lisanların gıybet, nemîme ve yalan gibi lâkırdılardan uzak tutulamaması,
- Mü’minler arasında sevgi ve kardeşliğin zaafa düşmesi, anne-babaya hürmet, sıla-i rahim gibi fazîletlerin zedelenmesi,
- Dünya sevgisi, ihtiras, pintilik ve israf ile şahsiyetin gediklerini kapatma uğraşı,
- Haset, başkalarının nâil olduğu nimetlere göz dikmek ve ilâhî taksîme râzı olamamak…
Bunlar ve benzeri tavizler, birer nefsânî hastalıktır. Bunların çaresi ise zıdd-ı kâmilleri olan İslâmî ahlâk ve düsturlardır. Bunları Rabbimiz’in istediği şekilde çözmedikçe, bir mü’minin kalbi ve vicdanı huzura kavuşamaz. Diğer geçici çözümler ise, aldatıcı birer oyalanıştır.
“Biz namaz kılıyoruz. Fakat rûhî ızdıraplarımıza çare olmuyor.” diyen kardeşlerimizin, hayatlarında İslâm’dan taviz verip vermediklerini murâkabe etmeleri gerekir. Çünkü namaz, fahşâ ve münkerden alıkoyar. Eğer alıkoymuyorsa, namazımızı Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in ve ashâbının namazıyla karşılaştırmamız gerekir. Nerede hata yaptığımızı bulmamız gerekir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2022 Ay: Eylül, Sayı: 211
YORUMLAR