Sabah Namazının Kazası Nasıl Kılınır?
Sabah namazının kazası ne zaman ve nasıl kılınır? Hangi namazların kazası kılınır? Kaza namazından önce kamet getirilir mi? Erkek ve kadınlar için sabah namazın kazasının kılınışı...
Bir Müslüman namazlarını kazaya bırakmamalı ve vaktinde kılmalıdır. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de Allah Teâlâ namazları vakitleri ile farz kıldığını beyan etmiştir. Ancak insanlık hali unutmuş, baygın düşmüş, uyuya kalmış ve benzeri sebeplerden dolayı vaktinde kılması gereken namazı kılamamış ise bu namazın kazasını bir an önce edâ etmelidir. Ayrıca kazaya kalmış namazları için tevbe ve istiğfar etmelidir.
Hangi Namazların Kazası Kılınır?
Sadece sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının farzları ile vitir namazının kazası kılınır.
Sabah Namazının Kazası Ne Zaman Kılınır?
Kaza namazı kılmanın belirli bir vakti yoktur. Misal öğle namazının kazası öğle namazı vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. Kerâhat vakitler haricinde her zaman kaza namazı kılınabilir. Fakat Sabah namazı için durum biraz farklıdır.
Sabah namazının vakti imsakla girer, güneşin doğmasıyla biter. Bir kimse sabah namazına kalkamamış ve sabah namazı kazaya kalmış ise o günün kazasını kerahet vakti çıktıktan, yani güneş doğup bir mızrak boyu yükseldikten sonra öğle namazı vaktine kadar kılması gerekir. Öğleye kadar o günün sabah namazını kaza ederse hem farzını hem de sünnetini kılar.
Fakat o gün kılamadığı sabah namazının kazasını başka bir zaman edâ ederse, sünnetin kazası kılınmaz. Yani sünnet sadece o gün için ve öğle vaktine kadar kaza edilir.
Kaza Namazından Önce Kamet Getirilir mi?
Erkekler bir vaktin kazasını kılacağı zaman önce ezan okurlar, sonra kamet getirerek namazlarını kılarlar. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman, hepsi için bir ezan yeterli olurken, her farz namazı için ayrı ayrı kamet getirmek sünnettir.
Hanımlar, Hanefi mezhebine göre kaza namazından önce ezan okumazlar ve kamet getirmezler.
Sabah Namazının Kazası Kaç Rekattır ve Nasıl Niyet Edililir?
Sabah namazının kazası 2 rekattır. Bir namaz nasıl kılınıyorsa kazası da aynı şekilde kılınır. Sadece niyet farkı vardır.
Euzu-besmele çektikten sonra "Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de en son kılamadığım sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir.
Sabah Namazının Farzının Kazasının Kılınışı
1. Rekat
- “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de en son kılamadığım sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet ederiz.
- “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
- Subhaneke‘yi okuruz.
- Euzü-besmele çekeriz.
- Fatiha okuruz.
- Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
- Rüku‘ya gideriz.
- Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.
2. Rekat
- Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
- Besmele çekeriz.
- Fatiha okuruz.
- Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.
- Rüku‘ya gideriz.
- Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz.
- Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
- “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
YORUMLAR
Emeği geçenlerden ALLÂH razı olsun
Allah sizin gibi hocalardan razı olsun bizlere bilgi verdiydiniz için selamaleykü hocam