Sabahları Fazla Uyuma İsteği “Koronasomnia” İşareti Olabilir

Noröloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, “Sabahları fazla uyuma isteği Koronasomnia işareti olabilir” dedi.

Noröloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkardeş dünyada milyonlarca insanın pandemi yüzünden uyku problemi çektiğini söyleyerek sabahları fazla uyuma isteğinin “koronasomnia” işareti olabileceğini açıkladı.

Uykunun bedenin ve beynin dinlenme süreci olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, uyku bozuklukları hakkında uyarılarda bulundu. Dünyada milyonlarca insanın pandemi nedeniyle uyku problemleri yaşadığına dikkat çeken Özkardeş, “Koronasomnia, pandemi ile ilgili uyku problemlerini ifade eden yeni bir terimdir. Pandemide artan stres ve kaygının, uyku üzerinde negatif etkisi olmaktadır. Sabahları fazla uyuma isteği Koronasomnia işareti olabilir. Covid-19 pandemisi nedeniyle haftalık çalışma saatleriniz azaldıysa, her sabah daha fazla uyumak isteyebilirsiniz. Gecede 7 ila 8 saatten fazla uyumak, alarm kullansanız bile zamanında uyanmayı çok daha zor hale getirebilir. Aşırı uyuyanlar gün boyunca sersemlik, sinirlilik ve dikkat eksikliği hissedebilir” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLİYOR

Geceleri uykuya dalamamanın, uykunun durmadan bölünmesinin ya da sabah yorgun kalkmanın her insanın hayatının bazı dönemlerinde sık yaşadığı sorunlar arasında yer aldığının altını çizen Özkardeş, “Bir insan neredeyse ömrünün üçte birini uyuyarak geçiriyor. Kalitesiz uyku, kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Uzun süren uykusuzluk problemleri ise kişilerin bağışıklık sistemini zayıflatıp hastalıklara açık hale getirebiliyor” şeklinde konuştu.

DERİN UYKUYA GEÇİLMİYORSA YETERSİZ KALIR

Uykunun da kendi içinde fazlarının olduğunu dile getiren Özkardeş, “Birinci ve ikinci safhalar yüzeysel uyku dönemi; üçüncü ve dördüncü safhalar ise derin uyku dönemidir. Dördüncü safhadan sonra REM (Rapid Eye Movemonts) dönemi başlamaktadır. Rüyaların yüzde 80-90’ı bu evrede görülmektedir. İnsan uyusa bile derin uyku dönemine ve REM’e geçemiyorsa uyku yetersiz kalacaktır. Eğer vücut tam anlamıyla uyuyabiliyorsa dinlenir ve kişi ertesi güne hazır hale gelebilir. İyi ve kaliteli uyku uyuyan kişi daha dirençli ve güçlü olmaktadır. Uykusuzluk yaşayan veya uyku bozukluğu olan kişilerin bağışıklık sistemleri de olumsuz etkilenebilmektedir” ifadelerini kullandı.

UYKU TESTİ İLE TEŞHİS YAPILABİLİR

Özkardeş, uyku hastalıklarının teşhisinin, iyi bir anamnez alma ve çoklu uyku testi (Polisomnografi) ile yapıldığını ifade etti. Uyku bozukluklarının 2 şekilde ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Özkardeş, “Birincisi uykunun kendi hastalıkları, ikincisi de diğer hastalıkların uykuya etkileri ile olan uyku bozukluklarıdır” dedi.

İslam ve İhsan

UYKU SORUNU NEDEN OLUR?

Uyku Sorunu Neden Olur?

KALİTELİ BİR UYKU İÇİN 6 TAVSİYE

Kaliteli Bir Uyku İçin 6 Tavsiye

PEYGAMBER EFENDİMİZİN UYKU DUASI

Peygamber Efendimizin Uyku Duası

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.