Sabrı Olmayanın Hikmete Vukûfu Da Yoktur

Sabrın önemi ve fazileti nedir? Sabır ile ilgili ibretlik bir hadise ve çıkarmamız gereken dersler...

Şeyh Sâdî Hazretleri buyurur:

“Sabrı olmayanın, hikmete vukûfu da yoktur.”

Cenâb-ı Hak, Kur’ân-ı Kerîm’de Hazret-i Mûsâ ile Hızır -aleyhisselâm- arasında geçen, sır ve hikmet dolu bir yolculuğu haber vermektedir. (Bkz. el-Kehf, 60-82)

Hızır -aleyhisselâm-, kendilerine yardım eden fakir gemicilerin gemisini deler, kendilerine hiçbir kötülük yapmadığı hâlde bir genci öldürür ve kovuldukları bir köyde, yıkılmak üzere olan bir duvarı hiçbir karşılık beklemeden tamir eder.

Bütün bu hâdiselerin sırrını akıl ve mantık idrâk edemediği için, Mûsâ -aleyhisselâm- her seferinde Hazret-i Hızırʼa îtiraz eder. Daha fazla sabredemediği için de, Hızır -aleyhisselâm- bu hâdiselerin hikmetini birer birer îzah edip, artık birlikte yolculuk edemeyeceklerini söyler.

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz bu hususta şöyle buyurmuştur:

“Allah, İmrân oğlu Mûsâ’ya rahmet etsin! Eğer sabredebilseydi, daha nice acâyip ve garâip hâdiseleri Hızır ona öğretecekti.” (Buhârî, Enbiyâ, 27; Ahmed, V, 118)

Demek ki aklın idrâk etmekten âciz kaldığı bazı hâdiseler, sabredildiği takdirde vuzûha kavuşurken; sabredemeyenler ise, nice sır ve hikmetlere vâkıf olmaktan mahrum kalırlar.

Bunun içindir ki Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri şu öğütlerde bulunur:

Deme şu niçin şöyle,
Yerindedir ol öyle,
Bak sonuna seyreyle,
Allah görelim neyler,
Neylerse güzel eyler…
Sen adli zulüm sanma,
Teslîm ol, oda yanma,
Sabreyle sen usanma,
Allah görelim neyler,
Neylerse güzel eyler…

Bu ilâhî imtihan âlemindeki tecellîler dört türlüdür:

  1. Zâhiri de bâtını da hayır. (Allâhʼın râzı olduğu şekilde sarf edilen bütün nîmetler, helâl mal, hayruʼl-halef olan evlât, şükredilen sıhhat vs.)
  2. Zâhiri de bâtını da kahır. (Kişiyi isyâna ve uhrevî felâkete götüren dünyevî sıkıntılar, hastalıklar, iflâs vb. musibetler.)
  3. Zâhiri hayır, bâtını kahır. (Doğduğunda göz aydınlığı olan bir evlâdın, büyüdüğünde küfre dûçâr olarak ana-babasına ağır bir musîbet hâline gelmesi, sahibini şımartıp azdıran zenginlik, gurur ve kibre götüren ilim, makam-mevkî vs.)
  4. Zâhiri kahır, bâtını hayır. (Allah yolunda çilelere katlanmak, candan-maldan fedakârlık, şehid olmak vs… İnşâallah bugünkü Gazze şehidleri de bunun en güzel misâli olurlar.)

Bizler, zâhire göre ve acele hüküm vermeye meyilli olduğumuz için, ilk bakışta nefsimize ağır gelen şeyleri şer zannedebiliriz. Hâlbuki her şeyi, neticesine göre “iyi” veya “kötü” olarak kabul etmek gerekir. Meselâ ileride şifâya vesîle olacak acı bir reçete, hasta için şer değil, hayırdır.

Âyet-i kerîmede buyruluyor:

“De ki: Göklerde ve yerde, Allahʼtan başka kimse gaybı bilmez…” (en-Neml, 65)

Bizler de gayb muhtevâsında olan istikbâli bilemiyoruz. Dolayısıyla gaybî hususlarda, hakkımızda neyin hayır, neyin şer olduğunu en iyi bilen Allâhʼın irâdesine, cân u gönülden teslîm olmak îcâb eder. Zira bizim nâkıs aklımızla şer gibi gördüğümüz birçok şey, neticesi itibârıyla hayır olarak gerçekleşebilir.

Nitekim sahâbeden Abdurrahman bin Avf -radıyallâhu anh- diyor ki:

“İslâm, nefse hoş gelmeyen zor emirler getirmişti. Biz hayırların en hayırlısını, nefislerin hoşlanmadığı bu zor emirlerde bulduk. Meselâ Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ile Mekke’den çıkıp hicret etmiştik. Nefsimize ağır gelen bu hicretle, bize üstünlük ve zafer bahşolundu. Yine Allah Rasûlü’yle beraber (sanki ölüme gidiyormuşuz gibi) Bedir’e çıkmıştık. Allah Teâlâ burada da bizler için üstünlük ve zafer lûtfetmişti.

Velhâsıl biz, en büyük hayırlara, hep böyle nefsimize zor gelen emirler sâyesinde ulaşmıştık.” (Bkz. Heysemî, VII, 26-27)

Dolayısıyla nefsin tezkiyesine ve ilâhî rahmete vesîle olan her şey, zâhiren bir külfet gibi görünse de hakîkatte büyük bir nîmettir.]

Cenâb-ı Hak, hayat ve hâdisâta ârifâne bir nazarla bakabilmeyi, ilâhî sır ve hikmetlere âşinâ olabilmeyi, cümlemize lûtf u keremiyle nasip ve müyesser eylesin.  Âmîn!..

Dipnot: [1] Harâitî, Mekârimü’l-Ahlâk, Kâhire: Dâru’l-Âfâk, 1419, sf. 152. Ayrıca bkz. Süyûtî, ed-Dürruʼl-Mensûr, VI, 93.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altınoluk Dergisi, 2024 – Kasım, Sayı: 465

İslam ve İhsan

SABIR İKİ KISIMDIR

Sabır İki Kısımdır

SABIR İLE İLGİLİ AYETLER VE HADİSLER

Sabır İle İlgili Ayetler ve Hadisler

SABIR NELER KAZANDIRIR?

Sabır Neler Kazandırır?

RIZA VE SABIR ÖRNEKLERİ

Rıza ve Sabır Örnekleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.