Şafii Mezhebine Göre Namazı Bozan Şeyler
Şafii mezhebine göre namazı bozan şeyler nelerdir? İşte madde madde şafii mezhebine göre namazı bozan durumlar...
Şafii mezhebine göre namazı bozan şeyler:
- Bir anlık dahi olsa avret yerinin açılması. Bir çocuk, namaz kılanın avret yerini açarsa, kişi aynı anda örtse dahi namaz bozulur. Ancak farkında olmadan avret yeri açılır ve farkında olunca hemen örtülürse namaza hâlel gelmez.
- Abdestin bozulması, hades halinin ortaya çıkması.
- Namaz kılan kimsenin vücuduna, elbisesine veya namaz kıldığı yere necasetin değmesi. Takkesinin, ayakkabısının necis olduğunu gören kişi, namaz esnasında bunları çıkarsa namazı bozulmaz.
- Namazın şartlarından birisinde veya niyetinde şüpheye düşmek, namaz içinde başka namaza niyet etmek. Ancak bir kimse cemaate yetişmek için dört rek’atlı olan namazı, mutlak nafile kılmaya niyet edip çevirirse zarar vermez. Selamdan sonra namazın herhangi bir farzını yapıp yapmadığında şüpheye düşene de, bir şey gerekmez.
- Konuşmak. Bir mana ifade etsin etmesin iki harf veya bir mana ifade eden tek bir harfi söylemek namazı bozar. Ağlarken, aksırırken veya öksürürken öhö öhö gibi belirgin iki harf çıkarsa namaz bozulur. Hapşırırken, hastalıktan inlerken kendiliğinden örfen normal sayılan bir harf çıkarsa namaz bozulmaz. Kıraat edebilmek için boğazını gıcıktan temizlemek de mazur görülür. Kıraat ederken unutarak susmanın, kısa süreli susmanın namaza zararı olmaz.
- Kısa bir rükün olan itidali, fatiha kadar, iki secde arasındaki celseyi de teşehhüd kadar uzatmak.
- Namazda dışardan gelen çağrıya cevap vermek namazı bozar. Kendisine bir şey sorulan kişi, namazda Kur’an okumaya niyet ederek âyet ile cevap verse namazı bozulmaz.
- “Ve aleyküm selam” tarzında bir kişinin selamını almak. Ancak namaz esnasında okunması mendup olmayan bir yerde dahi me’sûr olan zikir ve dûalar yapılsa namaz bozulmaz.
- Namaz esnasında gülmek. (Hanefi mezhebine göre bu durum abdesti de bozar.) Tebessüm etmek namazı bozmaz.
- Rükû ve sucûd gibi fiili bir rüknü bilerek fazla getirmek. Fakat Fatiha-i şerifeyi veyahut teşehhüd’ü tekrar okur veyahut başka bir zikir yapar veya parmaklarını, dilini ve dudaklarını defalarca kımıldatırsa namaza zarar vermez. Fatihadan sonra zammı sûreyi Kur'an-ı Kerim’e bakarak okumak, yapraklarını çevirmek namazı bozmaz. (Bazı mezheplerde bu durum namazı bozar)
- Fiil-i kesir; yani namaz dışı sayılan çok iş yapmak. Üç adım yürümek, sıçramak veya birine kasıtlı vurmak namazı bozar. Korku namazında, binek üstünde kılınan nafile namazda kişinin el ve ayağının hareket etmesinin ise zararı olmaz. Yılan, akrep vb. zararlı bir hayvanı öldürmek için eğilmek ve hareket etmek de namazı bozmaz. Namaz kılmakta olan kimse, ceketini düzeltebilir, birine işarette bulunabilir, önünden geçeni itip, geçmesine mani olur.
- Yemek yemek veya su içmek. Kişi namazda sakız çiğner, dişlerin arasında kalan yemeği yutar, şeker emerse namazı bozulur.
- Kıbleden yüz çevirmek veya zorla çevirtilmek. Ancak başkasının zorlamasıyla veya hatayla kıbleye sırt çeviren, hemen eski haline döndüğünde namazına bir zarar gelmez.
- İmamdan önce hareket ederek bir rükün yapmak veya mazeretsiz olarak iki rükün geride kalmak. Muktedi olan kimse, henüz teşehhüdte iken niyet ve iftitah tekbirinden başka bir rükün terkettiğini hatırlarsa, imamın selamından sonra bir rek’at kılmakla onu telafi eder ve sehiv secdesi yapmaz.
- Mest müddetinin dolması.
Kaynak: Hasan Serhat YETER, FIKIH 1, Erkam Yayınları