Şafii Mezhebine Göre Teravih Namazı
Şafii mezhebine göre teravih namazı ve hükmü...
Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır. Şâfi mezhebinin kurucusu sayılan İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu.
Şafi mezhebi önce Mısır’da sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE TERAVİH NAMAZI
Terâvih, istirahat anlamındaki "tervîhatun" kelimesinin çoğuludur. Kılınırken her 4 rekâtta bir, dört rekât süresi kadar oturup istirahat edildiğinden namaz, bu ismi almıştır. Selefe uymak için, aralarda oturmak mendubtur.
Terâvih namazı, Ramazan gecelerinde kadın-erkek her müslüman kişi hakkında müekked sünnettir. Hz. Muhammed Aleyhisselâm’ın söz ve fiili ile sabittir.
Terâvih namazı evlerde tek başına kılınabileceği gibi cemaatle de edâ edilebilir. Camide ve evlerde yapılarak edâ edilmesi daha güzeldir. Tek başına kılan kişi, cemaat sevabını kaçırmış olur.
Teravih namazı cemaatle 20 rek’at olarak kılınır. Teravih namazının ilk sekiz rekatı revatib müekked sünnet, geri kalan 12 rekatı ise müstehaptır. Peygamberimiz zamanında sekiz rek’at kılınmasıyla ilgili rivayetler bulunmaktadır. Fakat bu namaz, her bir rekâtta yaklaşık 100 ayet okunduğu için oldukça uzun sürüyordu. Maksat belli bir sayıda namaz kılmak değil, geceyi ihya etmek olduğu için gitgide, her bir rekâtta okunan âyet sayısı azaltılmış, buna mukabil teravihin rekât sayısı artırılmıştır. İkinci halife olan Hz. Ömer, Terâvihin 20 rekât olarak cemaatle camide kılınmasını emretmiş, Hz. Osman ve Hz. Ali zamanında ve daha sonraları bu şekilde devam etmiştir.
Terâvih namazı cemaatle kılınırken imam tilavetin hakkını vermeli, tadil-i erkâna uymalıdır. Teravih namazını hatimle kılmak, yani her bir gece bir cüzü yirmi rekâta dağıtarak okumak güzeldir.
Teravihin vakti, yatsının farzını kıldıktan sonra sabah namazı vakti girinceye kadardır. Vaktinde kılınmayan teravih, kaza edilmelidir.
Vitir namazı terâvihten önce de sonra da kılınabilir. Sonra kılınması efdaldir.
Teravih iki rek’atte bir selam verilerek kılınır. Her iki rek’atte bir selâm verilmediği takdirde terâvih sahîh olmaz. Teravih namazı mutlak nafile niyetiyle kılınamaz; kişi her iki rek’atta “terâvih namazını kılmaya” veya “Ramazan kıyamını kılmaya” şeklinde niyet etmelidir.
Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017
YORUMLAR