Sağlığı Tehdit Eden 10 Gıda

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için en önemli faktörlerden birinin de “yediklerimiz” olduğu konusunda hemfikir. Peki günlük hayatımızda sıkça kullandığımız hazır kahvelerdeki tehlikeyi biliyor musunuz?

10 gıdayı sofralarından uzak tutanların, başta kanser ve kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanma riskleri de düşüyor. İşte başta hazır kahveler olmak üzere sağlığınızı tehdit eden 10 gıda;

Üçü bir arada gibi hazır kahveler:

Kahve sade olarak içildiğinde sağlık için zararlı değil, hatta faydaları da var. Ancak, 3’ü bir arada gibi bir sürü ilave maddeler ve şeker katılarak sunulan hazır kahveler sağlığımız için son derece zararlı.Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.Hazır kahvelerin uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetikleyerek migrene neden olduğu, araştırmalarda görülüyor.

Şekerli tahıl gevrekleri:

İçerdikleri yüksek şekerin verdiği zarar bir tarafa, ambalaj üzerinde yazan “şu kadar süte şu kadar gevrek ilave edin” uyarıları da tüketiciler tarafından asla dikkate alınmıyor. Çünkü, ambalajda yazan miktar bir yetişkini doyurmuyor.

Mikrodalgada patlamış mısır:

Yüksek oranda yağ ve tuz içerdiğinden mikrodalgada yapılan patlamış mısır da uzmanlar tarafından vazgeçilmesi gereken gıdalar listesinde yer alıyor. Brown Üniversitesinde yapılan bir araştırma bu tür işlenmiş mısırlarda tespit edilen kimyasal maddelerin bronşit gibi akciğer hastalıklarına yol açtığını ortaya çıkardı.

Margarin:

Tereyağına bir alternatif gibi empoze edilmeye çalışılan margarin, içerdiği trans yağlar nedeniyle kalp hastalıklarının en ciddi sebeplerinden biri. Uzmanlar, margarin paketlerinin üzerinde “trans yağ içermez” ibaresinin de gerçeği yansıtmadığını öne sürüyor.

Yağda kızartılmış hamurlu tatlılar:

Dikkat etmemiz gereken bir diğer yiyecek türü de lokma ve donuts gibi hamur bazlı yağda kızarmış tatlılar. Hem yüksek oranda şeker, hem de yağ ihtiva ettikleri için uzmanlar uzak durmamızı öneriyor. Son araştırmalarda içlerinde kanserojen maddeler de tespit edildi.

Poğaça benzeri yiyecekler:

Hem yüksek oranda trans yağ, hem de kabartma tozları ve karbonhidrat içerdikleri için sağlığımız için zararlı olan bu gıdaları da soframızdan uzak tutmamız gerekiyor

Her çeşit hamur ve kızartma:

Şeker ve yağ oranı oldukça yüksek, ancak vitamin ve lif açısından zayıf olan bu gıdaların çoğu işlenmiş olarak satılıyor ve “içindekiler” kısmında bir sürü koruyucu madde var.

İşlenmiş et ürünleri:

Yapılan bir araştırmaya göre, özellikle gelişmiş ülkelerde ölüm nedenlerinin yüzde 26’sı işlenmiş et ürünlerini aşırı derecede tüketmekten kaynaklanıyor. Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinde bulunan koruyucu maddeler ve aşırı tuz insan sağlığını tehdit eden faktörlerin başında geliyor.

Fast-food:

Etin kilosunun oldukça pahalı olmasına rağmen çok ucuza satılan fast-food burgerlerin besleyici değeri nerdeyse hiç yok, ancak yüksek oranda kalori içerdikleri şüphe götürmez bir gerçek. Zaten araştırmalar da fast-food firmalarının burgerlerindeki et oranlarının yüzde 2 ile 14 arasında değiştiğini gösteriyor. Yanında verilen yağda kızarmış patates ve kocaman bardaklarda sunulan şekerli içecekler de ayrı bir sağlık faciası.

Gazlı içecekler:

Son yıllarda tüketimi azalma gösterse de gazlı içecekler sağlığımızı tehdit eden gıdaların başında yer alıyor. “Diet, light, zero” gibi aldatmacalara kulak asmadan; hem kilo aldıran, hem diyabete neden olan hem de kalp hastalıklarını körükleyen gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. American Journal of Public Health’ın yaptığı en son araştırma, gazlı içeceklerin en aza sigara kadar zaralı olduğu ve içemleri sigara kadar yaşlandırdığını ortaya koydu.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.