Sağlığın Zekatı Nedir?

SIHHAT

Sadece mal ve paranın mı zekat ve sadakası olur? Gerçekten nedir zekat? Sağlığın zekatı nedir? Zekat insanoğluna bahşedilmiş sayısız nimetlerin bize yüklediği bir sorumluluk olarak tanımlanabilir. Bu nimetlerden en önemlisi olan ise hiç şüphesiz sağlıktır.

Sağlık sadece fiziksel bir değer değil, büyük çoğunlukla zihinsel ve ruhsal bir değerdir. Çünkü zihinsel durumumuz fiziksel durumumuzu büyük ölçüde etkiler. Sağlıklı bir insanın bedeni ve ruhu uyumludur. Düşünce gücü yerindedir. Kendinin farkındadır. Hareketleri olumlu ve dengelidir.

Beslenmesine dikkat etmeyen, stres altında ezilen, iyimserliğini kaybetmiş, egzersiz yapmayan, yaşadığı anı zinde ve mutlu olarak sürdüremeyen, kendine dinlenme fırsatı vermeyen bir insan sağlığını uzun süre koruyamaz ve mutlaka kaybeder.

Sağlıklı bir hayat için alınması gereken önlemlerin çoğu, günlük hayatta küçük ve kolay uygulanabilir pratik faaliyetlerden oluşur. Nerede olursa olsun günlük hayatı düzenleyen bazı temel unsurların bilinçli olarak uygulanması sağlığın korunması ve diğer insanlarla paylaştığımız hayatı kolaylaştıracaktır.

Hastalanmadan önce kıymetini bilmemiz tavsiye edilen sağlık nimetini kaybettikten sonra bulmamız bazen çeşitli zorluklarla karşılaşma, maddi-manevi bedeller ödememize bile sebebiyet vermektedir. Biz hekimler benzer ibretlik olaylarla hemen her gün karşılaşmakta ve ibretler almaya çalışmaktayız.

SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Pamuk ipliği gibi çok da sağlam olmayan bir iple bağlı olduğumuz sağlık ve zindelik bazen saniyeler içinde elimizin altından kayıp gidebilmektedir… Bu kayışı engellemek sorumluluklarımızın idraki içinde olmak ve bir emanet olan sağlık nimetini muhafaza etmek için yapmamız gerekenler olduğunuz bilmemiz gerekiyor. Bunları maddeler halinde sıralamak istiyorum…

  1. Dengeli ve yeterli beslenelim.
  2. Günlük aldığımız sıvı miktarını artıralım.
  3. Düzenli ve devamlı eksersiz yapmaya gayret edelim.
  4. Günlük 6-8 saat süre ile kaliteli ve sağlıklı uyumaya çalışalım.
  5. Savunma hücrelerimiz olan beyaz kan hücrelerini artırıcı A vitamini veya onun doğal kaynağı olan ve A vitamininden zengin havuç, ıspanak, brokoli, karnabahar, karaciğer, marul, kaysı, kavun gibi gıdalardan düzenli almaya gayret edelim.
  6. Serbest radikaller ve oksitlenmeyi azaltıcı taze sebze, yeşil yapraklı sebze ve meyvelerden sıklıkla tüketelim…
  7. C vitaminini doğal yollardan alarak hücre zarının kalitesinin bozulmasına müsaade etmemelidir. Günlük 500 ila 1000 mg C vitamini bu amaçla yeterlidir. Başlıca taze c vitamini kaynağı yeşil yapraklı sebzelerdir.
  8. Gıdalarla almakta olduğun yağ miktarını azaltıp zeytin yağı ile barışalım.
  9. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren çinko magnezyum selenyum ve demir gibi elementlerden yeterli miktarlarda alalım. Bunun için fındık fıstık badem ceviz iyi birer tercihtir.
  10. Yapabiliyorsan temiz sakin bir ortamda yaşamaya çalışalım.
  11. Kendinle ve çevrenle barışık yaşamaya gayret edelim.
  12. Her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak yaşayalım.

Manevi zenginliklerden yeteri kadar nasip almamızı öğütlüyorum. Bunun için bol dua ederek kendimizle barışık yaratanın yarattıklarını severek mutlu ve huzurlu bir yaşam tarzı ideal bir yoldur.

SAĞLIĞIN ZEKATI

Sağlığın zekatı olarak kabul edilen hastalık anlarını ve zamanlarını yaratanla muhabbetini artırarak yaşamaya çalışırsak bu zor günlerden de kazançlı çıkabiliriz diyor sağlık ve mutluluk dileklerimi arz ediyorum.

Kaynak: Dr. Ali Akben, Altınoluk Dergisi, Sayı: 256