Sağlıklı ve Güzel Dişler İçin Tüyolar

Diş hekiminden sağlıklı ve güzel dişler için tüyolar...

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Bazı insanlar ortodontik tedâvi görmeksizin düzgün sıralı dişlere sahip olduğundan daha şanslıdır. Yine de mühim olan algılamadır. Çünkü iyi sıralanmış dişler gülümsemeyi güzel yapan özelliklerden yalnızca biridir. Hayat boyu güzel ve sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmak için başka kriterler de gerekmektedir. Güzel bir gülümseme için samimi olunması gerektiği unutulmamalıdır. Güldüğünüz zaman içten olmak mühimdir çünkü duygular sizi yansıttığından yalan söylemezler” diyor.

SAĞLIKLI VE GÜZEL DİŞLER İÇİN TÜYOLAR

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Güldüğünüz zaman insanların fark ettiği ilk özelliğiniz, dişlerinizdir. Onlara bakım yapmak muhteşem görünmenize yardım edebilir. Her gün, tercihen her öğünden sonra diş fırçalamak mühimdir” diyor. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş bakımının nasıl yapılması gerektiğini anlatıyor:

  • Diş fırçalama; yemek artıklarını, çürük ve diş eti hastalıklarına sebep olan bakteri plağını uzaklaştırır.
  • Dişler, yumuşak kıllı bir fırça kullanılarak aşağı yukarı hareketle birlikte titreşim uygulanarak fırçalanmalıdır.
  • Dişlere ve diş etine zarar vermekten kaçınmak için çok sert ve çok hızlı fırçalama yapılmamalıdır.
  • Elektrikli diş fırçaları oldukça iyi temizlik sağlayabilir. Ancak manuel diş fırçasıyla iyi bir fırçalama başarıyorsanız elektrikli diş fırçası kullanımı gerekli değildir.
  • Dişlerinize zarar vermemek için içinde aşındırıcı maddeler olmayan diş macunları kullanılmalıdır.

DİŞ İPİ KULLANMAYI İHMAL ETMEYİN

  • Günlük diş ipi bakımı yapılmalıdır. Diş fırçalama ile diş yüzeyinin sadece yüzde 65’i temizlenir. Diş ipi, dişlerin arasındaki besin artıklarını ve bakteri plağı kalıntısını uzaklaştırır.
  • Sigara içilmemelidir. Sigara sadece dişler üzerinde leke oluşmasına sebep olmaz aynı zamanda sağlığa da zararlıdır.
  • Dişlere zararlı olan ve leke oluşturan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle asitli içecekler ve enerji içecekleri hem dişlere zarar verir, hem de genel sağlığı olumsuz etkiler.
  • Kahve dişlerde leke oluşturabilir ama aşırı miktarda tüketilmediği takdirde sağlığa zarar vermez.

YEŞİL ÇAY DİŞLERİ RENKLENDİRİR

  • Çay, özellikle yeşil çay dişleri çok fazla renklendirebilir. Eğer yeşil çayı çok tüketiyorsanız ve dişleriniz lekeleniyorsa; profesyonel diş temizliğinin daha sık yapılması gerekebilir.
  • Eğer diş çürüğünüz varsa, mükemmel bir ağız hijyeni bunu iyileştirmez. Bu durumda diş hekimine gidilmesi gerekir.
  • Kompozit yani beyaz dolgu gibi basit tedâvilere ya da daha geniş kapsamlı sorunlarda kuron ve veneerlere ihtiyaç duyulabilir.
  • Tüm dişleriniz sağlıklıysa; her altı ayda bir düzenli kontrollerle diş sağlığınızın devamlılığından emin olmalısınız.

RAHATLAYIN, YÜZ KASLARINIZI GERMEYİN

Kökdemir, tüm diş bakımlarınızı yaptıktan sonra nasıl içten ve sağlıklı bir gülüş elde edebileceğinizle ilgili tavsiyelerde bulunuyor:

  • Özgüvenli olun, pozitif konuşun ve size iyi gelen şeyleri yapmaya çalışın.
  • Rahatlayın; rahatlamadığınız zaman dudaklarınız ve yüz kaslarınız daha gergin görünür.
  • Gözlerinizle nasıl gülüneceğini öğrenin.
  • Olumlu düşüncelere sahip olun; gülerken sizi mutlu eden şeyleri düşünün.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.