Şahsiyet Akademisi Nedir?

Herhangi bir ortaöğretim kurumunda okuyan ufuk, ideal, firaset ve kişilik sahibi öğrencilerin 4 yıl boyunca okul dışında kalan zamanlarını değerlendirebilecekleri ikinci bir okul...

Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendi’ye ait olan “Hiç şüphesiz insanlar karakter ve şahsiyete hayran olur, karakter ve şahsiyetin peşinden giderler.” sözünden hareketle kurulan Şahsiyet Akademisi, lise seviyesindeki öğrencilere hizmet verme amaçlı kurulmuş örnek ve öncü bir proje.

Şahsiyet Akademisi, liseli öğrencilerin okul harici vakitlerinin daha nitelikli değerlendirilmesi fikri üzerine inşa edilmiş bir çalışma. Belli mülakat ve sınavlardan geçen lise 1 öğrencileri akademiye kabul edilerek, 4 yıllık bir gelişim programına dâhil oluyorlar.

sahsiyet_akademisi4

Program çerçevesinde dil eğitimi ve akademik gelişim dikkate alınarak ve bu yönde takviye eğitimler veriliyor. Ayrıca program bünyesinde öğrencilerin geleceğe daha donanımlı hazırlanmaları için sosyal gelişimleri ve şahsiyet gelişimleri dikkate alınarak ve bunu temin için kısa süreli yatılı programlar çerçevesinde yoğunlaştırılmış faaliyetler icra ediliyor.

Program süresince akademi öğrencileri 4 yıl boyunca yaklaşık 2000 saatlik bir gelişim programına tabi tutuluyorlar. Ayrıca akademi öğrencileri 4 yıl içinde ruh ve fikir dünyalarına ışık tutan 70 temel eseri okuyup tahlilini yapıyorlar.

sahsiyet_akademisi3

Her yıl 30 öğrencinin alındığı şahsiyet akademisi’ne, herhangi bir ortaöğretim kurumunda (imam hatip, anadolu, fen vs.) öğretime başlayan başarılı öğrencilerin kayıt süreçleri şu şekilde gerçekleşiyor:

1- Eylül – Yeni dönem kayıtlarının ilan edilmesi

  • Web sitesi üzerinden ön kayıt başvurusunun yapılması.

2- Ekim – Yeni dönem kayıtlar için yazılı sınav ve mülakatların yapılması

  • Belirlenmiş testlerin uygulanması, yazılı sınav ve niyet mektubunun yazılması,
  • Mülakata girmeye hak kazanan öğrencilerin ilanı,
  • (Mülakat günü) Mülakat formunun doldurulması ve belirlenmiş testlerin uygulanması
  • Öğrenci mülakatının yapılması
  • Mülakat sonucunun yayınlanması,
  • Kesin kaydın yapılması.

3- Kasım – Eğitim programı başlangıç

Kesin kayıt yapmaya hak kazanmış öğrenciler lise eğitimleri boyunca Cumartesi günleri eğitim alıyorlar. Çok yönlü programların sunulduğu akademide öğrenciler Pazar günkü derslere seçimli olarak katılabiliyorlar.

4 yıl boyunca akademiye devam edecek öğrencilerin katılabilecekleri programlar ana başlıklar olarak şunlardır;

1-Akademik Gelişim Faaliyetleri

  • İslami İlimler (Kuran-ı Kerim, İslam Tarih, İslam İnanç Esasları, Tefsir ve Hadis Okumaları vs.)
  • Dil Eğitimleri (Arapça, İngilizce)
  • Okul Takviye Etüdleri
  • Şahsiyet Gelişimi

2-Şahsiyet Gelişim Faaliyetleri

  • Şahsiyet Gelişim Dersleri (Hüsn-i Hat, Ney, Osmanlıca, Senaryo, Hitabet, Yazarlık, Geleneksel Okçuluk, MMA-Tekvando vs.)
  • Şahsiyet Kitap Müzakereleri,
  • Şahsiyet Buluşmaları,
  • Şahsiyet Gelişim Seminerleri,
  • Şahsiyet Okuma Rehberliği,

3-Sosyal Gelişim Faaliyetleri

  • Sosyal, Sportif Faaliyetler,
  • Tarihi-Kültürel Faaliyetler,
  • Sosyal Sorumluluk Projeleri

4-Yoğunlaştırılmış Muhtelif Faaliyetler

  • Yurt İçi ve Yurt Dışı Yaz Dil Eğitimi (4-8 haftalık),
  • Kitap Okuma, Kaynaşma ve Muhabbet
  • Motivasyon ve Heyecan Programları,
  • Şahsiyet Tiyatro Çalışması

Her zaman bir adım önde olan , belirleyen , etkileyen ve yol açan şahsiyetlerin ruhi , zihni , fiziki ve içtimai gelişimini önemseyip bunu gaye edinen programa kayıtlarla ilgili ve program hakkında detaylı bilgiye akademinin resmi web sitesinden ulaşılabilir .

Not: Program erkeklere yöneliktir.

Detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz...

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.