Sahur ve İftarın Fazileti
Sahur ve iftarın fazileti nedir? Sahur ve iftarın fazileti ve önemi ile ilgili hadisler...
Sahurda kalkıp yemek müstehabdır. Sevgili peygamberimiz: “Sahurda yemek yeyiniz, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.”[1] buyurmuştur. Sahur yemeği, oruca dayanma gücü verir. Duaların kabul edildiği vakitlerden biri de sahur zamanıdır. Sahura kalkan bir oruçlu, dilekleri için dua etmeli ve Allah’tan günahlarının bağışlanmasını istemelidir.
Oruç ibadetini tamamlayıp iftar vaktine yetişen kimse bundan büyük bir mutluluk ve sevinç duyar. Tuttuğu orucun mükâfatını almak üzere, kıyamet gününde Allah’ın huzuruna vardığı zaman en büyük sevinci tadacaktır.
Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri iftar ettiği vakit, diğeri de Allah’a kavuştuğu zamandır.”[2] İftar vakti yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini, Allah tarafından kabul edileceğini Peygamber Efendimiz bildirmiştir.
İftar Duası:
İftar vaktinde şu duayı okumak sünnettir:
“Allahümme leke sumtü, ve bike âmentü, ve aleyke tevekkeltü, ve alâ rızkıke eftartü, ve savmel’gadi min şehri ramazane neveytü, fağfir lî ma kaddemtü ve mâ ahhartü”
Anlamı: “Allahım, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızkınla orucumu açtım. Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Artık benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!”
[1] Riyazü’s-Salihin, c. 2, s. 495.
[2] Et-Terğib ve’t-Terhib, c. 2, s. 81.