Sahura Neden Kalkmalıyız?

Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Sabahat Çelebi, Ramazan ayında beslenmenin çok önemli olduğunu belirtti. Çelebi, "Düzenin değişmesi günlerin uzun olması bir de Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle açlık süreleri uzuyor ve buna bağlı olarak iftarda mideye aşırı yüklenme oluyor." şeklinde konuştu.

Özellikle açlığa bağlı olarak kan şekeri düşüklüğünün yaşandığına dikkat çeken Çelebi, "Beslenme düzenindeki değişiklik nedeniyle kilo artışları yaşanıyor. Bazı hastalarda kabızlık ve reflü görülebiliyor. Bu tür sorunların yaşanmaması için yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. Çelebi, normalde üç olan öğün yemeklerinin Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere ikiye düştüğünü dile getirerek, "17-18 saat gibi uzun bir açlıktan sonra sofraya çok aç oturuyoruz ve istiyoruz ki her yemekten yiyelim. Önce yapmamız gereken bir bardak su, az tuzlu bir iki zeytin ve arkasından bir adet hurmayla başlayıp çorbayla devam etmemiz gerekir. Çünkü çorba içtiğimizde midemiz rahat edecektir. Daha sonra 10-15 dakika bekleyip sonra zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, yoğurt, salata, baklagiller yemekleri, tam buğday ekmeği ve bulgur pilavıyla devam etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER YENİLMELİ 

Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları gerektiğine değinen Çelebi, "Çoğu insan sahura kalkmamayı tercih ediyor, bu yanlıştır. Sağlığın korunması açısından mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahurda da bizi tok tutan yiyecekler tüketmeliyiz. Protein ağırlıklı yiyecekler tüketmeliyiz. Bunlar süt, yoğurt, peynir gibi kahvaltı ya da çorba ve zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Bazı kişiler gün içinde çabuk acıkabiliyor. Onlarda kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli yiyecekler tüketebilirler" şeklinde konuştu.

Çelebi, Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiği önerisinde bulunarak, "Günlük ortalama iki ya da iki buçuk litre su tüketilmesi gerekiyor. Bu ramazan ayında da değişmiyor. Yine aynı şekilde iftar ve sahur arasında bu su oranını almamız gerekiyor. Su dışında da yediğimiz yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak için papatya çayı, rezene, ıhlamur, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, komposto, soda içilebilir. Bunlar aynı zamanda metabolizmanın çalışmasına da yardımcı olur" şeklinde konuştu.

"AZ SÜTLÜ TATLILAR VE MEYVE YENİLMELİ"

Ramazan ayında hamur tatlılarının çok tüketilmemesi gerektiğini belirten Çelebi, "Bunların yerine sütlaç, güllaç, muhallebi tarzı şekeri az sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmesi gerekir. Ayrıca dondurmada tüketilebilir" diye konuştu.

Çelebi, şeker, karaciğer yetmezliği, böbrek hastaları ve kronik hastalığı olanların ya da özel bir durumu olan kişilerin oruç tutmamaları tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: İHA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.