Sakarya'da 137 Hafız İcazet Aldı

Sakarya Erenler İlçesi Bilge Hafız Kur’an Kursu ve Şehit Bülent Yurtseven İmam Hatip Ortaokulu hafızlık proje okulunda hafızlıklarını tamamlayan öğrenciler için icazet programı gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, Erenler Müftülüğü Bilge Hafız Kur’an Kursu ve Şehit Bülent Yurtseven İmam Hatip Ortaokulu hafızlık proje okulunda eğitimlerini tamamlayan hafızlar için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Serdivan Spor Salonunda Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı’nın katılımıylarıyla düzenlenen merasimde 137 öğrenciye icazetleri verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Salih Akyüz, Ayasofya-i Kebir Cami Şerifi İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Sakarya Müftüsü Mehmet Aşık’ın açış konuşmasıyla devam etti.

Müftü Aşık konuşmasında "Hafızlarımızın mutluluğuna şahitlik etmenin ayrı bir güzelliğinin olduğunu, bu nedenle hafız kardeşlerimi tebrik ettiğimi belirtmek isterim. Onlar yürüyen Kur’an oldular. Hafızlık yapmak kadar yaptırmak da zor bir iştir. Hafızlarımızın hocalarını tebrik ediyorum." dedi.

Sonrasında kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan  protokolün önemine değinerek İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip liselerindeki eğitim öğretimin kazanımlarından bahsederek hafızlık proje okullarının önemini vurguladı.

Hafızlık törenleri merasimlerin en hayırlısı olduğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, "Hafızlık sadece Kur'an-ı ezberlemek değil, onu yaşamaktır. Bu genç kardeşlerimiz, inşallah Kur'an-ı hayatlarının her anına yansıtarak örnek bireyler olacaklar. Peygamberimiz (sas) ‘sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenenleriniz ve öğretenlerinizdir’ buyurmaktadır. Kur'an-ı öğrenenler ve öğretenler burada Allah kendilerinden razı olsun yollarını açık etsin." dedi.

Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, hafızlığın öneminden bahsederek, "Hafızlarımızın ömrü boyunca yapacakları iş, imkanları doğrultusunda salih amel işlemek ve yapacakları vazifelerinde insanlara ibadetleri, inançları, ahlaki konularda muamelat konusunda destek olmak, yardımcı olmak, hakkı tavsiye etmektedir. Bütün hafızlar Peygamber Efendimizin varisleridir." diye konuştu.

Hafızların okuduğu kısa surelerden sonra Reisü’l Kurra Vekili Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Sedat Aydınlı’nın  yaptığı duaya hep birlikte amin denildi.

Hafızlığını tamamlayan 137 öğrenciye icazet belgeleri ve Sakarya İl Müftülüğü tarafından hafızlara verilen altın hediyelerinin takdimi ile program sona erdi.

Törene; Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, İl Müftü yardımcıları, siyasi parti üyeleri, dernek ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, ilçe müftüleri, müftülük çalışanları, öğretmenler ile hafızlık icazetini alan öğrenicilerin aileleri katıldı.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.