Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
Salavat nedir, ne anlama gelir? Salavat nasıl çekilir? Salavat getirmenin fazileti ve önemi.
Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
Salavat birçok şekilde getirilebilir.
En kısa şekli ile salavat: “Âllâhümme salli alâ Muhammed.”
Anlamı: “Allâh’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle.” demektir.
SALAVAT İLE İLGİLİ AYET
Âyet-i kerimede buyrulur:
“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)
Cenâb-ı Hak ve sayılarını O’ndan başka kimsenin bilemediği melekleri, Peygamber Efendimize -sallâllâhu aleyhi ve sellem- devamlı salât etmektedirler. O hâlde biz de hayatımızın her ânında Resûlullah’ı -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hatırlamalı, O’na tam mânâsıyla teslîm olmalı ve çokça salât ü selâm göndermeliyiz. Zira “İsim, müsemmâyı celbeder.” hakîkati mûcibince her salevât-ı şerîfe, bize Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- yüksek ahlâkını, müstesnâ fazîletlerini hatırlatarak Oʼnunla kalbî irtibâtımızı daha canlı tutmamızı temin eder.
SALAVAT İLE İLGİLİ HADİS
Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır:
“Yanında anıldığım kişi bana tam bir salât ü selâm getirmezse o benden değildir, ben de ondan değilim. Allâh’ım! Benimle alâkasını devam ettirenle Sen de alâkanı devam ettir. Benimle alâkasını kesenle Sen de alâkanı kes.” (Deylemî, el-Firdevs, III, 634)
“Cimri, yanında adım anıldığı hâlde bana salât ü selâm getirmeyen kimsedir.” (Tirmizî, Deavât, 100)
“Kim bana salât ü selâm getirmeyi unutursa cennetin yolunu şaşırır.” (İbni Mâce, İkâmet, 25)
“Cenâb-ı Hakk’a yarın rızâya ermiş olarak mülâki olmak arzusunda bulunanlar bana çokça salât göndersinler.” (Ali el-Müttakî, I, 504/2229)
“Tahkîkan sizden bana en yakın olan kimse beni çokça salât ve selâmla yâd edenlerdir.” (Tirmizî, Vitr, 21/484)
“İhtiyâcı bulunan bir şeyi te’minde zorluğa düşen bir kimse bana çokça salât ve selâm göndersin. Tahkîkan salât ve selâm gam ve kederleri izâle eyler, rızıkları bollaştırır ve müşkilleri halletmek için yegâne bir vesiledir.” (Kenzü’l-İrfân, 5)
PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN ÖĞRETTİĞİ SALAVAT
Ebû Muhammed Ka’b bin Ucre -radıyallâhu anh- şöyle anlatır: Bir gün Resûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- yanımıza gelmişti. Kendisine: “–Yâ Resûlallâh! Sana nasıl selâm vereceğimizi öğrendik, ancak sana nasıl salavât getireceğiz?” diye sorduk. O da şöyle buyurdu:
“–«Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline salât (rahmet) ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de salât et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin. Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline hayır ve bereket lutfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsân et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin!» deyiniz.” (Buhârî, Deavât 32; Tirmizî, Vitir, 20; İbn-i Mâce, İkâme, 25)
YORUMLAR
allahın bereketi üzerinize olsun hz.muhammed.sav salavatü şerifler olsun allah bizleri salih kularından eylesin bizleri çokca gören çokca duyanlardan namazı hakkıyla kılanlardan iyiği güzellikle severek anlatan kullarından eylesin amin
Neden salevat cesitleri diye bir sayfaniz yok ?
Allahümme Salli ala seyyidine Muhammmedin ve alaali seyyinide Muhammet
Allah razı olsun sizden baskalarida okumasina vesile olsun amin
ESSELEMÜ ALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ VE BEREKETÜHÜ VE DAİMEN EBEDE SEVAB VE MÜKAFAATINI ALLAHDAN BAŞKA KİMSENİN BİLMEDİĞİ SALAVET HALDE VE GELECEKDE DÜNYA VE AHİRET ALLAHÜMME SALLİ ALA SEYYİDİNE VE NEBİYYİNE MUHAMMED SALLALLAHÜ ALEYHİ VESELLEM FİL EVVELİNE VEL AHİRİN ADEDE MA ALİMALLAHÜ TEALA VE ZİNETE MA ALİMALLAHÜ TEALA VE MİLA MA ALİMALLAHÜ TEALA AMİN AMİN AMİN
ne yaparsan yap hep ALLAH de o zaman yıkılmazsın
çok yardımcı oldu teşekkürler :)
Rabbim razı olsun inşALLAH sizlerden
ah dinisiz imansiz eylemesin