Şalgamın Faydaları Nelerdir?
Adana’nın sembolleşen içeceklerinden olan ve vitamin deposu havuçtan elde edilen şalgamın faydaları nelerdir? Şalgam nasıl yapılır, nelere iyi gelir? Şalgam ne kadar içilmeli? İşte cevabı...
Ana maddesi şalgam olmasının yanında pancar ve siyah havuç ile yapılır. İşte şalgam suyunun faydalarından bazıları:
Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar.
Saçların erken beyazlamasını önler. Saç dökülmesine iyi gelir. İçerdiği C, E vitaminleri ve bakır minerali sayesinde saçların doğal rengini korur. Saç ve tırnak bakımına yardım eder.
Kemikleri güçlendirmesi şalgam suyu faydaları arasındadır.
Sigaranın zararlı etkilerini yok eder.
Sivilcelere ve egzamaya karşı iyi gelir.
Soğuk algınlığı, grip ve nezle için faydalıdır. Öksürük, ses kısıklığı ve astıma yarar sağlar. Göğüs hırıltılarını azaltır.
Birçok vitamin ve mineral madde içerir. Önemli miktarda demir, sodyum, potasyum ve protein bulundurur. Ayrıca yağ, lif, şeker, A, B, C, E vitamini, PP, karotin, esansiyel yağlar ve organik asitler içermektedir. Çok büyük bir kalsiyum kaynağıdır. 100 ml şalgam suyu tüketimi günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Sindirimi rahatlatır. Hazımsızlığı önler. Bağırsaklar için yararlıdır.
Kalp ile dosttur. Kalp krizi, felç geçirme riskini azaltır. Kanın pıhtılaşması ve çeşitli kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engeller.
Cildin erken yaşlanmasını önler. İçeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde ciltte ince çizgiler ve kırışıklık oluşumunu azaltır. Cildi onarır. Parlaklık verir. Ciltte leke görünümünü yok eder.
ŞALGAM SUYUNUN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
- Karaciğer hastalıklarını engeller. Toksin maddelerin karaciğerden dışarı atılmasına yardım eder.
- İdrar söktürücü etkisi vardır.
- Diş çürüğü oluşumunu azaltır.
- Kansızlığa iyi gelmesi şalgam suyunun faydaları arasındadır.
- Kan dolaşımını arttırır.
- DNA hasarını önler.
- Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Göz sağlığını korur. Gözde katarak oluşumunu önler.
- Flavonoid açısından zengin olduğu için kılcal damarların yapısını korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Menopoz dönemlerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
- Şeker hastalığına iyi gelir.
- Kötü kokuları yok eder. Özellikle koltuk altında kötü koku oluşumunu engeller.
ŞALGAM SUYU ZAYIFLATIR MI?
Metabolizmayı hızlandırarak kolayca kilo vermeye yardım eder. Düşük kalorilidir. 100 gramı yaklaşık 23 kaloridir. Obeziteye karşı koruma sağlar. Göbek yağlarının erimesine katkıda bulunur.
ŞALGAM SUYU GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİDİR?
Günde 1 su bardağı içilebilir. Günlük olarak aşırı miktarda tüketilmemesi tavsiye edilir. (Kaynak: Ajanslar)
Çukurova yöresinde çokça tüketilen şalgama olan talep, özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde fazlasıyla artıyor. Vitamin deposu olarak bilinen havuçtan, tamamıyla doğal olarak elde edilen şalgamın, yapılan seri üretimler sonucu ülke genelinde tüketimi hızla yaygınlaşırken, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olması, şeker ve kolesterol yapıcı maddeler bulunmaması da herkesin rahatlıkla içebilmesine olanak sağlıyor.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Boğaz Burun Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Barlas Aydoğan, mevsimsel geçiş dönemi olan şu günlerde, grip başta olmak üzere soğuk algınlığı hastalıklarının arttığını, şalgamın ise vitamin yönünden zengin olması nedeniyle tüketiminin hastalıklara karşı önleyici olabileceğini söyledi.
Bilimsel bir araştırmanın bulunmamasına rağmen tamamen havuçtan yapıldığı için faydalı olduğunun bilindiğini ve rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Aydoğan, şalgamın vücut direncini artırdığını kaydetti.
ŞALGAM NASIL YAPILIR?
Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor.
Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor.
Şalgam suyunu acılı olarak içmek isteyenlerin bardağına ise bir miktar süs biberinden elde edilen acı sos ilave ediliyor.
Kaynak: AA