Sanata Dönüşen Yapraklar

İsmail Erdem, aslında bir kimya mühendisi. Çocukluktan bu yana sanata olan merakı hiç eksilmedi. Üniversitede okurken gittiği kurslar, onu sanatın farklı alanlarına yöneltti. 1,5 sene hat kursu aldı. Şimdi, pirinç üzerinde geleneksel motifleri kesiyor, sedef ve yaprak oymacılığı yapıyor. Onu özel kılan, yaprak oymacılığı yapan ender sanatçılardan olması. Bazen aylarca aynı eser üzerinde çalışan Erdem'in bir gününe eşlik ettik.

Bir evin, küçük bir odasındayız... Cam kenarında bir masa, masanın etrafında da çeşitli boyda el aletleri var. Farklı tekniklerle işlenen yapraklar, kağıtlar, sedefler evin duvarlarını süslüyor. Bu eserler, İsmail Erdem'e ait. Aslında, kimya mühendisi. Aydın'da yaşıyor. Sanata olan ilgisinin, çocukluğunda başladığını anlatıyor:

"İlkokul yıllarında, 'İleride evim nasıl olmalı?' düşüncesiyle kuru boyalardan evimin resmini yapardım. Resmi görenler çok beğenirdi. Daha sonra pastel boyayla, doğa resimleri tasvirlerine başladım. Lise ve ortaokul yıllarımda karakalem resimler çalışmaya başladım. Bunlar da çok ilgi görünce 'Daha iyi neler yapabilirim?' düşüncesiyle bugünlere geldim." 

 
 
 
İsmail Erdem, evinin en küçük odasında saatlerce çalışıyor.
 
 
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

HAT DERSLERİ ALDI

Erdem, üniversitede kimya mühendisliği bölümünde okuduğu yıllarda tezhip, minyatür ve seramikle ilgili kurs aldı. Zamanla, sanata olan ilgisi daha da artan Erdem, farklı sanat dallarına ilgi duymaya başladığını söylüyor:

"Kağıt oyma sanatına, kaat'ı sanatı deniyor. Ben, ince kağıt oymacılığıyla başladım. Daha çok yalın kaat'ı yapıyordum. Ayrıca geleneksel olarak çalıştığım kaat'ı eserlerim de var. Bir süre sonra 'Neden kendi yazdığım hatları oymuyorum?' düşüncesiyle Mesut Dikel hocamla tanıştım. Kendisiyle 1,5 sene kadar meşk ettik. Hat anatomisini ondan öğrendim."

"YAPRAK OYMAYI KENDİ TECRÜBELERİMLE ÖĞRENDİM"

Hat yazmayı öğrenen Erdem, geleneksel desenlerle pirinç, sedef kesmeye başladı. Üniversitede okuduğu yıllarda kısa süre uğraştığı yaprak oyma sanatı ise hep aklındaydı. İsmail Erdem, yaprak oymacılığı konusunda ders alabileceği kimseyi bulamadığını, kendi kendine tecrübe kazandığını anlatıyor:

"İspanyol sanatçı Lourenzo Duran Silva, bu sanatın piri. Onun eserlerini inceledim. Kendisiyle irtibat kurdum, yaptığım çalışmaları gönderdim. Duran, eserlerimi çok beğendini söyledi. Araştırmalarım esnasında Türkiye'de başka bir yaprak oyma sanatçısını bulamadım." 

 
 
 
Sedef üzerine de çalışmaları bulunan İsmail Erdem, bunun için Arap harflerinin anatomisini öğrendi.
 
 
[[Fotoğraf: Al Jazeera Türk]]

"20 SAAT KALKMADAN ÇALIŞTIĞIM OLDU"

Erdem, yaprak üzerine geleneksel motiflerin yanında, doğadan esinlendiği desenleri de işliyor. Her ağaç yaprağının işlenmeye uygun olmadığını söylüyor:

"Kesilecek yaprağın lifli olması lâzım ki kesilen yer ince olduğu için birbirini tutması gerekiyor. Yaprak, lifli olmazsa kurutulduğunda kırılıyor. Ayrıca ne tam kurumuş ne de tam olarak yaş olması gerekli. İlk önce çalışacağım deseni belirleyip, yaprağın üzerine aktarıyorum sonra da saatlerce kalkmadan kesiyorum. 20 saat kalkmadan çalıştığım zamanlar oldu. El, kesmeye başladıktan sonra ısınıp, desene alışıyor. Bunun için de bir zaman gerekiyor. Çalışmalarımda, difenbahya ve patoz yapraklarını kullanıyorum." 

 
 
 
Erdem, eşinin kendisine büyük desteğinin olduğunu söylüyor.
 
 
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

45 BİN KESİM, 10 BİN PARÇA, 3 AY

İsmail Erdem, yaprak oymacılığının yanı sıra, ajur tarzı pirinç kesimler de yapıyor. Bunun için malzemelerinin bir kısmını yurt dışından getiriyor. Kıl testere ucunu İsveç'ten alıyor. Akik taşı Güney Amerika'dan, sedeflerin de Avustralya'dan geldiğini söylüyor. Yaklaşık 3 ay emek vererek, yalın kaat'ı tekniğiyle yaptığı motife ise gözü gibi baktığını söylüyor. Bu eser için günde 5-6 saat ortalamayla 3 ay çalıştığını, 45 bin kesim yaptığını ve 10 bin parça çıkardığını anlatıyor. Erdem, geçen yıl Mayıs ayında bir sergi açtı, bazı eserlerini de sattı.

 
 
 
Erdem, eserlerini hazırlarken, çok emek ve zaman harcadığını söylüyor.
 
 
[[Fotoğraf: Güray Ervin / Al Jazeera Türk]]

"AİLEMİN BÜYÜK KATKISI VAR"

İnsanların, camilerde gördükleri motifleri, bir yaprağın üzerinde görünce etkilendiklerini söyleyen İsmail Erdem, birbirine benzemeyen farklı eserler üretmeye devam edeceğini söyledi:

"Zaman, boşa harcanmayacak kadar değerli. İnsanlar bir şeyler yapmalı, paylaşmalı. Bu yola baş koyarken amacım, farklı eserler üretmek ve insanların gönlüne hitap etmekti. Eserlerimi oluştururken, çok zaman ve emek harcıyorum. Eserlerimin insanları nasıl etkilediğini görünce bütün yorgunluğum gidiyor. Güzel yorumlar alıyorum. Ailemin de bana büyük katkısı var. Eğer eşimin desteği olmasaydı, buralara gelemezdim."

Kaynak: aljazeera.com.tr

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.