Sarımsağın Sıra Dışı Faydaları

Mutfağımızdan eksik etmediğimiz lâkin sağladığı birçok yararından bihaber olduğumuz sarımsak, mühim şifalı bitkilerin arasında bulunuyor.

Sarımsağın 12 sıra dışı yararı şöyle;

  1. Saçlarınızı güzelleştirin: Sarımsak içerdiği yüksek seviyedeki "allicin" isimli bileşen sayesinde saç problemlerinizi giderebilir. Dilimlenmiş ya da ezilmiş sarımsak dişlerini başınızın derisine sürün. Sarımsağın içine yağ da ekleyebilirsin, bununla saç derinize masaj yapın.
  2. Sivilcelerinizden kurtulun: Akne tedavisinde ecza dolabınızdaki temel ilaç olmasa da, sarımsak biçimsiz sivilcelerin yok olmasında iyi bir doğal tedavidir. İçindeki antioksidanlar bakterileri öldürür. Bu sebeple etkili bir topikal tedavi için dilimlenmiş sarımsak dişlerini sivilcelerin üzerine sürün.
  3. Soğuk algınlığını önler ve tedavi eder: Antioksidanlarla dolu olan sarımsağı her gün yerseniz bağışıklık sisteminiz güçlenir. Eğer soğukalgınlığına yakalandıysanız sarımsak çayı içmeyi deneyin. Doğranmış ya da kıyılmış sarımsakları birkaç dakika sıcak suda bekletin ve sonra süzgeçten geçirip için.
  4. Sedef hastalığınızı hafifletir: Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde sarımsak sedef hastalığını hafifletmede yardımcı olabilir. Etkilenen bölgelere biraz sarımsak yağı sürmeyi deneyin.
  5. Kilonuzu kontrol edin: Bazı uzmanlar sarımsağın kilo kontrolünde yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Bir araştırmada, bol sarımsak tüketen farelerin kilosunun ve vücutlarında yağ depolanmasının azaldığı belirlendi. Lezzetli ve bel çevresini koruyan yemekler için her gün sarımsaklı yemekler pişirmeyi deneyin.
  6. Elinize batan kıymığı çıkarabilirsiniz: Kıymığın üzerine bir dilim sarımsak yerleştirin ve parmağınızı bandajla sarın.
  7. Madura ayağı: Anti-fungal özelliği sayesinde sarımsak kaşıntılı madura ayağı hastalığından kurtulmanın iyi bir yoludur. Ayağınızı ılık suya koyun ve suyun içine ezilmiş sarımsak ekleyin.
  8. Sivrisinekleri kendinizden uzak tutun: Bilim adamları bunun sebebini bilmemesine rağmen, sivrisinekler sarımsağı sevmiyor. Hindistan'da yapılan bir araştırmaya göre, kollarına ve bacaklarına sarımsaklı bir karışım süren insanları sivrisineklerin rahatsız etmedikleri görüldü. Vazelin, sarımsak yağı ve balmumuyla yapılan bir solüsyon hazırlayıp siz de sürebilirsiniz.
  9. Uçuğunuzu iyileştirin: Uçuğun en bilinen evde tedâvi yöntemlerinden biri bir parça ezilmiş sarımsağı uçuğun üzerinde tutmaktır. Sarımsağın anti-inflamatuar özellikleri ağrının ve şişliğin azalmasına yardım edebilir. Sarımsak takviyeleri de uçuğun iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  10. Doğal bir yapıştırıcı olarak görev yapar: Sarımsak kestikten sonra parmaklarınızın yapış yapış olduğunu fark ettiniz mi? Bu doğal yapışkan özellik sayesinde sarımsak cam içindeki ince çizgilerin düzeltilmesinde etkilidir. Birkaç diş sarımsağı ezin ve çatlak üzerine sürün, fazlalığını silin.
  11. Bitkilerinizi koruyun: Bahçe zararlıları sarımsağı sevmez, bu sebeple sarımsak, mineral yağ ve sıvı sabun kullanarak doğal bir tarım ilacı yapabilirsiniz. Bunu sprey şişesine dökün ve zararlı böcekleri uzak tutmak için bitkilerinize püskürtün.
  12. Daha fazla balık yakalayın: Balıklar sarımsak kokusuna dayanamazlar. Bu sebeple sarımsak kokulu yem alırsanız daha çok balık yakalarsınız. Ya da sarımsak dişleriyle kendi yemek kırıntılarınızı hazırlayabilirsiniz.

Kaynak: TRT Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.