Sa'yin Yapılışı

Sa'yin yapılacağı yere giderken hangi ayetler okunur? Sa'ye nasıl niyet edilir? Sa'y nerede yapılır? Kısaca sa'yin yapılışı.

Tavaf tamamlanıp Hacer-i Esved istilam edildikten sonra sa'yin yapılacağı yere doğru ilerlenir. Safa tepesine yaklaşıldığında,

“İnnes-safa vel mervete min şeairillah femen haccel beyte evia’ temara fela cunaha aleyhi en yettavvefe bihima, vemen tetavvea hayren feinnellahe şakirun alim.”

 “Şüphesiz Safa ile Merve Allah'ın (dininin) nişanelerindendir. Onun için her kim hac veya umre niyeti ile Kâ'be'yi ziyaret eder ve onları da tavaf ederse bunda bir günah yoktur. Her kim gönlünden koparak bir hayır iş­lerse şüphesiz Allah onu bilir, karşılığını verir” [1] anlamın­daki ayet okunur ve sa'ye niyet edilir.

UMRE SA'YİNİN NİYETİ NASIL YAPILIR?

Umre sa'yinin niyetini,

“Allâhümme innî ürîdü en es'â mâ beynes-Safâ vel-Mervete seb'ate eşvâtın sa'yel-umrati lillâhi Teâlâ”

“Allah'ım! Senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak umrenin sa'yini yapmaya niyet ediyorum” diye;

HACCIN NİYETİ NASIL YAPILIR?

Haccın sa'yinin niyetini ise;

“Allâhümme innî ürîdü en es'â mâ beynes-Safâ vel-Mervete seb'ate eşvâtın sa'yel-hacce lillâhi Teâlâ”

“Allah'ım! Senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak haccın sa'yini yapmaya niyet ediyorum” diye yapılır.

SA'YİN YAPILIŞI

Sa'y yapacak kimse, Kâ'be görülebilecek kadar Safa te­pesine çıkar. Kâ'be'ye dönerek:

"Allahü Ekber Allahü Ekber La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahilhamd.

Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerîke leh lehü'l mülkü ve lehü'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr."

diye tekbir ve tehlil getirir, eller kaldırarak dua eder. Buradan Merve tepesine doğru yürümeğe başlar. Yürürken yine tekbir, tehlil ve dua ile meşgul olur. Yeşil ışıklarla belir­lenmiş olan yere gelindiğinde erkekler “hervele” yapar. Son­ra normal yürüyüşe devam eder. Merve tepesine yaklaşıldı­ğında

“İnnes-safa vel mervete min şeairillah femen haccel beyte evia’ temara fela cunaha aleyhi en yettavvefe bihima, vemen tetavvea hayren feinnellahe şakirun alim.”

ayetini okunur. Safa tepesine çıkıp Kâ'be'ye döner, tekbir ve tehlil getirir, ellerini kaldırıp dua ve niyaz­da bulunur. Böylece bir şavt tamamlamış olur. Tekrar Safa tepesin doğru yürür. Yeşil ışıkların bulunduğu yerde yine erkekler süratli ve çalımlı bir şekilde koşarak yürürler. Yü­rüyüş sırasında tekbir, tehlil ve dua ile meşgul olur. Safa te­pesine ulaşıldığında ikinci şavtı tamamlamış olur.

Şavtlar Safa'dan Merve'ye dört gidiş ve Merve'den Safa'ya üç dönüş olmak üzere yedi şavt tamamlanıncaya kadar devam eder. Şavtlar yapılırken tekbir ve tehlil dışında mesnun dualar veya Kur'an okunur.

Dipnot:

[1] Bakara, 2/158.

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali

İslam ve İhsan

SA'Y NEDİR, NEREDE YAPILIR?

Sa'y Nedir, Nerede Yapılır?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.