Sebzelerin Anavatanı Neresidir?

Pazar tezgahlarını süsleyen ve mutfağımızdan eksik etmediğimiz yiyeceklerin ana vatanını biliyor musunuz?

Haber: Murat Karadeniz

Hayatımızın vazgeçilmez lezzetleri arasında olan lâkin geçmişini hiç bilmediğimiz yiyecekler yüzyıllar evvel ticaret ve çeşitli girişimlerle birlikte Anadolu'ya taşınmış. Gelin bu yiyecekleri birlikte tanıyalım.

Çay/Uzak Doğu

Çayın ülkemizdeki üretim geçmişi bir asırdan fazladır. Anadolu’ya ilk çay tohumları, Japonya’dan Bursa’ya getirilir ve yapılan yetiştirme denemeleri başarısızlıkla sonuçlanır. 1918’de Batum çevresindeki olumlu sonuçları gören Halkalı Ziraat Okulu öğretmenlerinden Ali Rıza Ertem, Rize ve Artvin’de ilk verimli çay üretimini başarır. Biz çayı daha çok Rizeli sansak da, onun gerçek vatanı Yukarı Birmanya, Güneydoğu Çin ve Orta Vietnam arasında kalan bölgedir.

Domates/Güney ve Orta Amerika

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez meyvesi domatesin (evet doğru domates aslında meyve) 19. yüzyıla kadar padişahların sofralarında esâmesi bile okunmuyordu. Artık yaz mevsimini bile beklemeden 12 ay boyunca neredeyse bütün yemeklerde tükettiğimiz domates, Amerika kıtası keşfedilene kadar Avrupa’nın da haberdar olmadığı bir meyveydi.

Patates/Güney Amerika

En çok tükettiğimiz sebzelerden biri olan ve farklı şekillerde pişirilebilen patates 16. asra kadar Anadolu’nun tanışmadığı bitkidir.

Kakao/Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint Adaları

Çikolata, Osmanlı topraklarına İspanyolların Amerkika’yı fethetmesinden sonra geldi.

Vanilya / Meksika

Günümüzde pasta ve çöreklerin olmazsa olmaz malzemesi vanilya, 17. asra kadar kimsenin haberdar olmadığı bir yiyecekti. Osmanlı tatlılarının niçin çoğunun şerbetten ibâret olduğunu şimdi daha iyi anlayabiliriz.

Patlıcan/Hindistan

Patlıcan, bilinen en eski sebzelerden biridir. 16. asırda Akdeniz'e gelmiş olduğu düşünülüyor.

Mısır/Orta Amerika ve Meksika

Mısır, İstanbul’a 17. asırda Mısır’dan geldiği için ismine önce Mısır buğdayı demişler ve zamanla kısaca mısır olarak kalmış. Asıl vatanı Meksika ve Orta Amerika olan ve her türlüsü lezzetli bu bitkiyi tadamadan fani dünyadan göçüp gitmediğimiz için şanslıyız.

Biber/Meksika

Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biri. Biberin ana vatanı Meksika ve tropikal bölgelerdir. Biberin ülkemize 15-16. asırlar arasında yapılan ticaretle girdiği düşünülüyor.

Turunçgil/Uzak Doğu

Tüm narenciye çeşitleri Uzak Doğu kökenli bitkilerdir. Ülkemizde narenciye tarımının yalnızca 100 senelik bir geçmişi var.

Fasulye/Orta Amerika

Türkiye’nin yerel bakliyatlarından olan fasulyenin Anadolu'da aslında sadece 200 senelik bir geçmişi var.

Ayçiçeği/Güney Amerika

Bugün bilhassa Trakya tarafında yoğun şekilde tarımı yapılan ayçiçeğinin ana vatanı da aslında Güney Amerika. Avrupa’ya 17. asırda geldikten ancak üç asır sonra tanıştığımız ve bu kadar geç buluşunca bir daha çekirdeklerini çitlemeyi hiç bırakmadığımız bitkilerden.

Arapların hediyesi pirinçten, Çin’den İran tâbiyetine geçen şeftâliden, tütünden hiç söz açmayalım.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.