Şehadetname Nedir?
Şehadetname ne demek? Şehadetname kelimesinin anlamı nedir? Şehadetname kelimesine örnek cümleler...
Şehâdetnâme: Bir mektebin bitirildiğine dâir verilen kâğıt, diploma. Tasdîknâme. Ruhsat, ruhsatnâme anlamlarına gelmektedir.
ŞEHADETNAME KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Gönlün Allah ile olması, dünya imtihanındaki muvaffakıyetin şehâdetnâmesidir. Bunun zıddına Hak’tan gâfil yaşanan bir hayâtın neticesi de, ebedî bir hüsran ve nedâmetten ibârettir.
*****
Misalleri zikredilen, etraflarına her zaman yüksek şahsiyet ve karakter tevzî eden bu anneler, ümmet-i Muhammed’in annelerine örnek olacak zirve ve âbide annelerimizdir. Kalben ve rûhen böyle annelere yaklaşabilen kimseler için şu şehâdetnâme ne müthiştir:
“Cennet annelerin ayakları altındadır!” (Ahmed bin Hanbel, III, 429)
Rabbimiz bütün yavrularımıza Fâtıma Vâlidelerimizin gönül dünyalarından, Hazret-i Âişe Vâlidemiz’in üstün zekâ, basîret, firâset ve iffetinden ve bilhassa Hazret-i Hatice Vâlidemiz’in eşsiz sadâkat ve sonsuz fedâkârlığından hisseler nasip eylesin. Âmîn…
*****
İstikbâli lutfedecek olan Cenâb-ı Hak’tır. Hakk’ın râzı olmadığı bir şekilde istikbâl kazanmaya çalışırsak, fânîlerin on tane diplomasını alsak bile,
netice hüsrandır. Mühim olan, Allah rızâsının şehâdetnâmesini alabilmektir. Mânen de iyi yetişmiş, vicdan sahibi bir gönül insanı olabilmektir. Böyle olduğu takdirde hangi meslek ile iştigâl edilirse edilsin, Hakk’ın rızâsına yol bulunur.
*****
Bayramlar, sevinç günleridir. Senenin herhangi bir gününe bayram denmez. Bir şeyler için gayret gösterdikten sonra bayram olur. Yani Cenâb-ı Hak, bayramları imtihanlardan sonra mükâfat olarak vermiştir.
Hayat, inişli çıkışlı… Huzur dolu günler olduğu gibi sıkıntılı geçen günler de vardır. İşte bayram, bir şehadetnâme günüdür.
Bayram, takvânın şehadetnâmesidir.
Bayram, içtimaîleşme vesilesidir. Tek başına bayram yapılmaz. Tek başına bayram namazı kılınmaz, kaçırılırsa kazası yapılmaz. İnsan, kendi kendinin bayramını tebrik edemez. Bayram, müşterek bir sevinçtir, bir şehadetnâmedir. İçtimâîleşeceğiz, toplumun içinde olacağız. Bayramlarda kardeşlik artacak, kardeşin derdiyle dertleneceğiz, sevinciyle mutlu olacağız.
*****
Ramazân, bir takvâ mektebi, bayram ise onun rûhânî bir şehâdetnâmesidir. Bayramlar, tâtil günleri değil, Allâh’ı zikir42, şükür, sıla-i rahim ve ictimâî ibâdet günleridir. Îman kardeşliğinin cemiyet planında yaşandığı mübârek vakitlerdir. Bu sürûr günlerinde bilhassa muhtaçların ve gariplerin gönüllerini hoşnud etmeliyiz. Zîrâ merhamet edene merhamet edilir, Hak rızâsı için sevindireni, Hak Teâlâ sevindirir.