Şehir Hayatı Kanser Riskini Artırıyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Osman Kaya,kanserin, Türkiye ve dünyada kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sıklıkta görülen ölüm nedeni olduğunu belirterek, ülkede, en son istatistiklere göre yılda 174 bin yeni kanser tanısı konulduğunu söyledi.
Dünya çapında bakıldığında ise 2012'de toplam 14,1 milyon yeni kanser tanısının konulduğunu, bu hastaların da yaklaşık 8,2 milyonunun hastalığa bağlı olarak yaşamını kaybettiğini aktaran Kaya, "Ülkemizde erkeklerde akciğer bronş ve prostat kanseri en sık gözlenirken, kadınlarda ise meme ve tiroid kanserleri daha fazla görülmekte." dedi.
ŞEHİRDE ZARARLI YEME ALIŞKANLIKLARI
"Ülkemizde artan şehir hayatının getirdiği hazır yiyecek, ayaküstü kısa süreli zararlı yeme alışkanlıkları, tuz ve kırmızı et tüketiminde artış olması gibi faktörler şehirlerde yaşayan nüfusta, mide, kalın bağırsak gibi sindirim sistemi kanserlerinin hem erkek hem de kadınlarda daha fazla görülmesine yol açmaktadır" diyen Kaya, şunları kaydetti:
Gelişmiş ülkelerde ortalama insan ömrünün daha uzun olması, kırmızı et ve alkol tüketiminin daha fazla olması nedeniyle kalın bağırsak kanser sıklığında artış gözlenmektedir. Az gelişmiş Asya ve Afrika ülkelerinde ise hepatit, HPV gibi virüslerle ilişkili kanser türlerinde artış görüyoruz."
Ali Osman Kaya, tüm dünyada ve Türkiye'de gelecek yıllarda kanser sıklığında artış olacağının öngörüldüğünü vurguladı.
Kaynak: AA
YORUMLAR