Şehirlerin Eski İsimlerini Biliyor Musunuz?
Şehirlerin eski isimlerini biliyor musunuz? Osmanlı Devleti’nde taşra; köy, kaza, sancak, eyalet şeklinde idâre edilirdi. Yönetim birimleri ilginç isimlerle anılırdı. Bazı şehir isimlerinin Türkçe’de bir mânâsı bile yoktu. Şehirlerin eski adlarını okurlarımız için derledik.
Haber: Murat Karadeniz
Yaşadığınız şehrin eski adını biliyor muydunuz?
ADANA: 1926'ya kadar KOZAN. 1926'da Kozan ilçeye dönüştürülüyor. Yine CEBELİBEREKET ismiyle o bölgede bir il daha var. 1933'te Cebelibereket lağvoluyor ve ilçeleriyle birlikte Adana'ya bağlanıyor. Adana ilinin adı 1933'te değiştirilerek SEYHAN isimli bir il haline geliyor. 1956'da Seyhan, Adana oluyor.
AFYONKARAHİSAR: KARAHİSAR-I SAHİB
AĞRI: BAYAZIT
ARTVİN: 1921'de il olmadan önceki ismi LİVANE
BİLECİK: ERTUĞRUL
BALIKESİR: KARESİ
BİNBÖL: GENÇ
BURSA: HÜDAVENDİGAR
ÇANAKKALE: BİGA
GAZİANTEP: Türk halkının Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği yiğitlik nedeniyle şehre 1921'de "Gazi" unvanı verilmiştir. Eski ve halk arasındaki adı ANTEP.
ÇANKIRI: KÂNGIRI
ÇATALCA: 1926'ya kadar ilmiş...
DİYARBAKIR: DİYARBEKİR
ELAZIĞ: ELAZİZ
ERZURUM: ARZ-I RUM
GİRESUN: 1921'de il oluyor. 1925'te KARAHİSARIŞARKİ isimli bir başka il, ŞEBiNKARAHİSAR ismini alıyor. 1933'te Şebinkarahisar il olmaktan çıkarılıp, Giresun'a ilçe olarak bağlanıyor.)
KAHRAMANMARAŞ: Şehre 1973'te Kahraman unvanı veriliyor. Eski ve halk arasındaki adı MARAŞ.
KIRKLARELİ: KIRKKİLİSE
MANİSA: SARUHAN
MUĞLA: MENTEŞE
RİZE: LAZİSTAN
ŞANLIURFA: Türk halkının Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği yiğitlik nedeniyle şehre 1984'te "Şanlı" unvanı veriliyor. Eski ve halk arasındaki adı Urfa.
TUNCELİ: DERSiM
YOZGAT: BOZOK
SAMSUN: CANİK
YORUMLAR
Kasıtlı değiştirilmiştir. Şanlı ecdadımızın izlerini silmek için bütün oyunlar oynanmış...Ama nafile. Kök sağlam Elhamdülillah
eski isimler daha güzel niye değiştrme ihtiyacı olmuş ki?