Şehit Şenay Aybüke Yalçın Kütüphanesini Bir Yılda 300 Bin Kişi Ziyaret Etti

Batman'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca kitap görünümünde inşa edilen, dünyada "tanınmayı hak eden" 32 kütüphane arasına giren kütüphaneye ziyaretçi ilgisi her geçen gün artıyor.

Batman'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca kitap görünümünde inşa edilen, dünyada "tanınmayı hak eden" 32 kütüphane arasına giren "Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi"ni bir yılda 300 bin kişi ziyaret etti.

Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın isminin verildiği 4 katlı kütüphane; modern mimarisi, geniş iç yapısı, akıllı kütüphane uygulamaları ve 150 bin kitap kapasitesi ile kitapseverlerin buluşma noktası oldu.

8 bin 300 metrekare kullanım alanına sahip, okuma ve araştırma salonları, görme ve işitme engelliler ile çocuklar için özel alanların bulunduğu, 1200 kişiye hizmet verebilen kütüphanenin, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonunca (IFLA) düzenlenen yarışmada, dünyada "tanınmayı hak eden" 32 kütüphaneden biri seçilmesi ile Türkiye'nin yanı sıra dünyada da tanınırlığı arttı.

18 Kasım 2020'de hizmete açılan, haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında hizmet veren kütüphaneden bir yılda 300 bin kitapsever faydalandı.

"Dünya artık kütüphanemizi tanıdı"

İl Kültür ve Turizm Müdürü İhsan Aslanlı, AA muhabirine, Türkiye'nin bu yıl ilk kez IFLA tarafından düzenlenen yarışmaya katıldığını belirtti.

Yarışmaya katılan kütüphanelerin 51 kriterde değerlendirildiğini dile getiren Aslanlı, Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi'nin bu kriterleri yerine getirerek, derece elde ettiğini söyledi.

Aslanlı, şehidin isminin yaşatıldığı kütüphanenin dünyada tanınması gereken 32 kütüphaneden biri olmasının önemine değinerek, "Gerek çevrecilik yönü gerek ekolojik sistemdeki dengesi gibi bütün bu konuları yerine getiren kütüphanelerden biri biz olduk. Dünya artık kütüphanemizi tanıdı. Dünyanın tanıdığı kütüphanemiz ile şehidimizin de ismi dünyada yer edinmiş oldu." dedi.

Kütüphanenin aynı zamanda bir yaşam alanı da olduğuna işaret eden Aslanlı, buradan her yaşta kişinin istifade ettiğini, çocukların, gençlerin kitap okuduğunu, ders çalıştığını söyledi. Burada yaşlıları ve emeklileri de ağırladıklarını aktaran Aslanlı, 0-3 yaş grubuna dahi hizmet verdiklerini dile getirdi.

Salgına rağmen binlerce kitapsever istifade etti

Kütüphane müdürü Derya Alapala da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen kütüphaneyi bir yılda 300 bin kişinin ziyaret ettiğini anımsattı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında kütüphanenin bir süre kapalı kaldığını, mesai saatlerinin kısıtlandığını, kapasitenin yarıya düşürüldüğünü aktaran Alapala, buna rağmen yüksek ziyaretçi ilgisi ile karşılaştıklarını ifade etti.

Alapala, güncel ve zengin bir kitap koleksiyonu ile haftanın 7 günü hizmet vermeyi sürdürdüklerini vurguladı.

Kütüphaneden yararlanan gençlerden Aleyna Eylül Uyanık, üniversite sınavlarına hazırlandığını belirtti.

Yaren Demirhan da lise mezunu olduğunu, dil sınavına hazırlandığını ifade ederek, "Kütüphanede herkes ders çalışıyor. Bu da benim azmimi artırıyor. Bundan dolayı haftanın her günü geliyor, sabah 08.00'den akşam 22.00'ye kadar burada ders çalışıyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.