Şeker Hastalığı İki Kat Arttı

SIHHAT

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, son 12 yılda şeker hastalığı oranının yaklaşık 2 kat artarak yüzde 7.2'den 13.7'ye çıktığı bildirildi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Diyabet Programı Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Çakır, diyabetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından diyabet için "epidemi" yani "salgın" ifadesi kullanıldığına dikkati çeken Çakır, "Özellikle hareketsiz yaşam ve beslenmedeki değişiklikler nedeniyle dünyada diyabet sıklığı gittikçe artmaktadır. Bu artış ülkemizde birçok ülkeye göre daha hızlı yaşanmaktadır. Ülkemizde de 7 milyondan fazla diyabetli hasta bulunmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalara göre 12 yılda diyabet oranı yaklaşık 2 kat artarak yüzde 7.2'den 13.7'ye çıkmıştır" ifadesini kullandı.

Çakır, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Türkiye'deki 2012 yılında diyabet ve ilişkili hastalıkların tedavisine 44 milyon lira harcandığına dikkati çekti. Çakır, diyabetin 2008 yılında toplam sağlık harcamalarının yüzde 16.4'ünü oluştururken 2012 yılında bu oranın yüzde 22.6'ya çıktığını, ülkedeki sağlık harcamalarının yaklaşık dörtte birinin diyabet ve getirdiği komplikasyonlara yapıldığını bildirdi.

Kaynak: AA