Selâm Vermenin Sevabı
İslam’da selamlaşmanın hükmü nedir? Selam vermek ve almak sevap mıdır? Selamlaşmanın önemi ve fazileti.
Mü’minler, her parçası diğerine kenetlenmiş binalar gibi birbirine tutkun olmalıdır. Çünkü onlar birbirini sevmekte, birbirine acımakta ve birbirini korumakta bir vücuda benzerler.
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.” (Hucurât, 10)
SELAMLAŞMANIN HÜKMÜ
Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdular: "Bir Müslümanın, din kardeşini üç gün üç geceden fazla terkedip küs durması helâl değildir: İki Müslüman karşılaşırlar biri bir tarafa öteki öbür tarafa döner. Hâlbuki o ikisinin en iyisi önce selâm verendir." (Buhârî, Edeb 62, İsti'zân 9; Müslim, Birr 23, 25, 26. Ebû Dâvûd, Edeb 47; Tirmizî, Birr 21, 24; İbni Mâce, Mukaddime 7)
Mü’minler, her parçası diğerine kenetlenmiş binalar gibi birbirine tutkun olmalıdır. Çünkü onlar birbirini sevmekte, birbirine acımakta ve birbirini korumakta bir vücuda benzerler.
Şeytan; Müslümanların kendisine tapmalarından ümidini kesmiştir, ama onları birbirlerine düşürmekten ümidini kesmemiştir; bu sebeple Müslümanların arasını açmaya çalışacaktır. Müslümanlar şeytanın oyununa gelmemeli, birbirine darılmamalı, darılsa bile üç günden fazla küs durmamalıdır. Birbiriyle karşılaştıkları zaman biri bir yana, diğeri öte yana dönmelidir; çünkü dargın olanların en hayırlısı, karşısındakine ilk önce selâm verendir.
SELÂMLAŞMANIN SEVABI
Dargın olan iki kişi karşılaştığında biri selâm verir, diğeri de alırsa, selâmı veren de alan da sevap kazanır. Kendisine selâm verilen kimse selâmı almazsa, küs olmanın günahını yüklenmeye devam eder; selâmı veren ise sorumluluktan kurtulur. Küs olanlardan biri selâm verip diğeri almazsa, onun almadığı selâmı melekler alır; selâm almayan kimseyi de şeytan selâmlar; küsler barışmadan ölürlerse, kesinlikle cennete giremezler. Din kardeşine bir yıl küs duran kimse, onun kanını dökmüş gibi günaha girer. Şaban ayının on beşinci gecesinde (Berat kandilinde), Allah Teâlâ bütün kullarını bağışladığı halde, sadece iki grup insanı bağışlamaz; bunlardan biri Allah’tan başkasına Tanrı diye tapanlar, diğeri de dargın olanlardır.
Kaynak: Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Peygamberimin Sevdiği Müslüman, Erkam Yayınları