Selef ve Selefilik Nedir?
Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım, selef ve selefiliğin ne olduğunu anlatıyor.
Selef kelimesini kirletmemek lazım. Maalesef bazı kelimeleri zaman zaman birileri kirletiyor. Mesela imam kelimesi. Bir terör örgütünün bölge sorumulusu ifade edilir hale geldi. Cemaat, hizmet, tasavvuf, cihat kelimeleri yoğun bir şekilde karalanma kampanyalarına maruz kaldı. Bunlardan bir tanesi de selefilik.
Selefilik hakkında Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin bir hadisinde buyurdular ki:
“İnsanların en hayırlıları benim asrımda yaşayanlardır. Sonra bunları takip edenlerdir, sonra da bunları takip edenlerdir.” İmrân -radıyallahu anh- dedi ki: “Kendi asrını zikrettikten sonra iki asır mı, üç asır mı zikretti bilemiyorum.” “Bu sonuncuları takiben öyle insanlar gelir ki, kendilerinden şahidlik istenmediği halde şahitlikte bulunurlar, onlar ihanet içindedirler, itimad olunmazlar. Nezirlerde (adak) bulunurlar, yerine getirmezler. Aralarında şişmanlık zuhûr eder.” Bir rivayette şu ziyade var: “Yemin taleb edilmeden yemin ederler.” [Buharî, Şehâdât 9, Fezâilu'l-Ashâb 1, Rikak 7, Eymân 27; Müslim, Fezâilu's-Sahâbe, 214, (2535); Tirmizî, Fiten 45, (2222), Şehâdât 4, (2303); Ebu Dâvud, Sünnet 10, (4657); Nesâî, Eymân 29, (7, 17, 18).]
Yani Peygamberimiz üç nesilden bahsediyor. Bunlar sahabe, tabiîn ve tebe-i tabiîn nesilleridir. Biz bu üç nesle selef nesli diyoruz. Bu nesiller İslam'ın özünü yaşamış olanlardır.
Not: Konunun devamını videodan takip edebilirsiniz.